Ніхто з українських пенсіонерів не заперечуватиме, що мінімальна пенсія в Україні забезпечує виключно виживання, а не життя. Вся справа в тому, що поки що в Україні забезпечення пенсіонерів гідним рівнем життя лежить на плечах держави, тобто платників податків. У 2024 році ситуація дещо покращилася.

В Україні з січня 2024 року підвищать прожитковий мінімум для тих, хто втратив працездатність. Перерахунок торкнеться трьох великих груп українців.

Тих, хто одержує мінімальну пенсію. В Україні сотні тисяч пенсіонерів отримують виплати, розмір яких наближається до мінімальної. Нині це 2093 грн, а з нового року – 2361 грн. Мінімальну пенсію отримують українці, які мають невисокий стаж або мали невелику офіційну зарплату.

Тих, хто отримує надбавку до пенсії за стаж. В Україні чинне законодавство передбачає надбавку за кожен місяць роботи наднормативного стажу. "Норма" для жінок становить 30 років стажу, а для чоловіків – 35. За кожний додатковий рік стажу пенсію збільшують на 1% прожиткового мінімуму. Нині це 20,93 грн, а з наступного року – 23,61 грн.

Тих, хто отримує максимальну пенсію. Найбільшого надбавку отримають ті українці, які вийшли на заслужений відпочинок за особливими правилами. Найчастіше це військові, ті українці, котрі отримували високі білі зарплати. Максимальний розмір пенсії складає 10 прожиткових мінімумів. Нині це 20 930 грн, а з нового року – 23 610 грн.

Як проведуть індексацію

В Україні у березні кожного року пенсії мають індексувати на суму від половини торішньої інфляції та середнього за три роки підвищення зарплати. Однак , як заявив прем'єр-міністр, індексація у 2024-му може статися за новими правилами.

Нові правила не презентували, однак, за словами Шмигаля, при перерахунку враховуватимуть бали та коефіцієнти.

Читайте також:

Скільки ви маєте заробляти вже зараз, щоб отримувати пенсію у 10 тисяч гривень. Цифра багатьох здивує

Без пенсії можна залишитись непомітно: що потрібно знати українцям

Несподіваний удар: в Ізраїлі перестали приймати пенсійні перекази, призначені для росіян

Навіть понад дві тисячі гривень: пенсіонерам розповіли про жовтневу надбавку