"Кролики - це не тільки цінне хутро, а й 3-4 кілограми дієтичного м'яса, що легко засвоюється" - на пострадянському просторі цю фразу знав кожен. А ось Олександр Москаленко зі Львова сміливо заявляє, що його кролики важать по 7-8 кілограмів та дають до 5 кіло м'яса. Виявляється, перш ніж заводити кроликів, потрібно вивчити всі їхні породи.

За статистикою, поголів'я кроликів в Україні сьогодні становить приблизно 1,5-2 млн. особин. При цьому до 98% тварин утримуються в індивідуальних подвір'ях, і лише 2% – у фермерських господарствах. Секретами технології та привабливими сторонами цього бізнесу поділився Олександр Москаленко зі Львова, який розпочав свій бізнес сім років тому та нині містить кроликів породи фландр.

Ще б пак, кролики породи фландр користуються попитом і поширені по всьому світу через хороші показники в м'ясному виробництві. Тварини відмінно проходять акліматизацію і відрізняються своєю невибагливістю у догляді та утриманні.

"На ринку один дід торгував фламандськими кроликами. Я таких великих ще ніколи не бачив. Не поскупився, купив у нього самку та самця. Удома поселив у клітку. Тримав звичайних кролів 4 роки. Але, як фландери почали розмножуватися, всіх вивів", - розповідає Олександр.

Як виглядають кролики породи фландр

Фландер – це найбільша порода кроликів. Фландри відрізняються великою величиною та живою масою: дорослі кролики важать 7 кг, окремі екземпляри – 10-12 кг, рекордна вага – 13 кг.
Тіло довге (70 см), груди глибокі і широкі (обхват 37 см); спина пряма, іноді аркоподібна; голова велика, вуха прямі, довгі та щільні. Хутро високе, щільне, густе; забарвлення сіро-заяче, жовто-сіре, темно-сіре, залізно-сіре. Колір пазурів повинен відповідати кольору вовни.

Відомо, що зараз Олександр Москаленко тримає 80 кролів. Живих продає за 150-200 грн. Крольчат – по 100. М'ясо здає до кількох львівських ресторанів.

Минулого року один кролик у мене доріс до 10 кілограм. Шкода було забивати на м'ясо, бо добре запліднював самок. має схильність до респіраторних захворювань. З'являються шишки на вухах та очах".

Годує кроликів-гігантів хлібом, овесом, яблуками, кукурудзою, травою. Взимку дає сіно.

"У нас їх розводять на м'ясо, а американці тримають удома, як у нас морських свинок чи декоративних кроликів. Вони дуже розумні. Можуть приносити господареві капці. Дуже люблять моркву та буряки".

За словами Москаленка, кролиці цієї породи наводять до 10 кроленят.

Основні характеристики кроликів породи фландр, за які фламандських велетнів цінують у всьому світі, є:

  1. Велика вага. Маса обробленої туші становить 3-4 кг, що зовсім недосяжно для жодної іншої породи.
  2. Стійкість до інфекцій. На відміну від більшості вітчизняних порід фландри дуже рідко хворіють на кролячі інфекційні хвороби.
  3. Доброзичливий характер. Ці кролики дуже спокійні та доброзичливі. Ніколи не виявляють агресії, якщо їх не провокувати. Досить спокійно уживаються один з одним.
  4. Висока молочна продуктивність самок. Крольчихи не тільки наводять по 6-8 кроленят за раз, але й без проблем їх вигодовують, що в результаті дає відмінні показники плодючості.

Осіння насолода: рецепт капустяної запіканки з яєчно-сметанною заливкою