30 вересня має важливе значення у православному календарі, оскільки це день пам'яті святого Михаїла, який відіграв ключову роль у ранній християнізації регіону. Святитель Михайло, перший митрополит Київський і всієї Русі, прибув до Києва з Корсуні 989 року. Він відіграв важливу роль у хрещенні князя Володимира та киян. Він активно проповідував християнську віру та заснував різні монастирі, у тому числі Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві та Межигірський монастир під Вишгородом. Святитель Михайло помер у 992 році і спочатку був похований у Десятинній церкві, а потім його мощі були перенесені до Ближні печери Києво-Печерської лаври. Його вшановують як святого та чудотворця, день перенесення його мощів відзначається 30 вересня.

Про це пише «ТСН»

Цього ж дня також відзначається священномученик Григорій, який був першим єпископом Вірменії. Він проповідував християнство у Вірменії та зіткнувся з гоніннями з боку язичників. Григорій народився сім'ї парфянських царів Аршакидов в 257 року, але вирішив служити Богу і принести християнство до Вірменії. За час ув'язнення, де він провів 15 років, Григорій здійснив безліч чудес і навіть звернув князя Тірдата, який заточив його. Після звільнення він став першим митрополитом Вірменії та заснував безліч церков та монастирів. Григорій помер 335 року і був похований в Ечміадзинському монастирі, де й зберігалися його мощі.

З 30 вересня пов'язано кілька прикмет та повір'їв:

Вважається, що спостереження за відльотом журавлів передбачає ранню і холодну зиму.

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою.

Присутність інею на вікнах вранці вважається ознакою гостей, що наближаються.

Традиційно наші предки не радили цього дня займатися серйозними справами, переговорами та підписанням контрактів. Сварки не заохочувалися, оскільки вважалося, що вони приносять нещастя. Бажано носити чистий одяг.

Щоб відігнати хвороби та злих духів, у цей день було прийнято окроплювати поріг освяченою водою. Заохочувалась участь у добрих справах, але їх слід тримати в секреті і не хвалитися перед іншими.

Читайте також:

Машина перетвориться на курник: чим небезпечні тривалі простої автомобіля

Є на кожній кухні і не тільки: чим швидко відмити руки після чищення маслюків

Не повторюйте ці три помилки: що потрібно знати при висадженні тюльпанів на зиму