Стало відомо, що НБУ продовжив термін обміну старої дрібниці та монет, що спливав 30 вересня 2023 року. Тепер монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень старих зразків можна буде обміняти до кінця війни.

"Завдяки продовженню терміну в українців буде більше часу для обміну. ​​Особливо це важливо для громадян, які покинули свої будинки через війну або перебувають на тимчасово окупованих територіях", – повідомила прес-служба Нацбанку .

І справді, якщо вірити статистиці від банкірів, то на руках у населення ще залишається колосальна кількість таких грошей. Українці поки що здали на обмін всього 220 млн. монет, що вийшли з вжитку. При цьому 7,2 млрд штук монет ще лежать марним вантажем по старих гаманцях. Тобто, на обмін поки що здали лише 3% від загальної кількості непотрібних монет.

Таким чином, українці не поспішають розлучатися зі старими грошима. Очевидно, вони їм нагадують про часи, коли долар коштував 1,76 гривні.

Йдеться про розмінні монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень старих зразків, виданих до 2003 року.

Зазначається, що обміняти монети дрібних номіналів та банкноти гривні старих зразків можна безкоштовно та без обмежень у підрозділах Національного банку:

  • Київ, Контрактова площа, 2А;
  • Дніпро, вул. Воскресенська, 13;
  • Львів, вул. Коперника, 4;
  • Одеса, вул. Рішельєвська, 8;
  • Харків, Театральна пл., 1;
  • Хмельницький, вул. Володимирська, 91.

Крім того, обмін можна зробити у низці відділень уповноважених банків:

  • Ощадбанк;
  • ПриватБанк;
  • Райффайзен Банк;
  • ПУМБ.

Повний перелік відділень та філій для обміну доступний на офіційних сайтах цих банків.

Обмін здійснюється на інші монети та банкноти всіх номіналів, що перебувають у обігу, у сумах, кратних 10 копійкам (для розмінних монет).

Історія вилучення

З 1 жовтня 2019 року монети 1, 2 та 5 копійок перестали бути платіжним засобом та вилучаються з готівкового обігу. Також з 1 жовтня 2020 року з обігу вилучаються монети номіналом 25 копійок та завершується процес вилучення банкнот номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску.

Навіщо це робиться

Рішення про вилучення старих банкнот та монет із готівкового обігу — частина комплексного рішення щодо оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні. Це підвищить захист та якість грошей і зробить готівкові розрахунки більш комфортними та простими.

Читайте також:

Переселенці отримають гроші на оренду житла: що потрібно про це знати

Не викидайте гроші на вітер: які дрова найкраще купувати, щоб у будинку довго трималося тепло

Запам'ятайте це раз і назавжди: що робити, якщо у школі вимагають гроші на штори чи вазони