У Латвії, яка з 29 вересня заборонила в'їзд автомобілів з російськими номерами, парламент схвалив документ під назвою "Концепція національної безпеки". Один із його пунктів передбачає закриття громадських ЗМІ російською мовою та обмеження використання російської мови у громадських місцях.

За проєкт проголосували 68 депутатів Сейму, проти виступили лише 10 депутатів, інформує сайт Факти та коментарі.

З 2026 року громадські медіа в Латвії видаватимуться лише латиською мовою, а також іншими мовами Європейського Союзу, Європейської економічної зони та мовами країн, які претендують на членство в ЄС.

Однак це рішення викликало критику з боку керівництва Латвійського радіо та Латвійського телебачення (LTV). Прийнятий Сеймом проєкт був названий короткочасним та хибним. У LTV висловили думку, що заборона суперечить заявленій меті – зміцненню безпеки інформаційного простору.

«Сподіватися, що всі люди, які щодня споживають медіа-контент російською мовою, з 1 січня 2026 року переключаться на ЗМІ, які ведуть мовлення латиською мовою, — це мислення бажань, а не рішення, засноване на дослідженнях звичок споживання продукції ЗМІ», — йдеться в публічній заяві LTV.

Рада з громадських електронних ЗМІ (SEPLP) також закликала владу відмовитися від заборони, вказуючи на необхідність наявності якісного контенту російською мовою для задоволення інформаційних потреб російськомовних жителів країни та зміцнення їхньої прихильності до Латвії.

Читайте також:

Путін точно почне заїкатися: після удару по штабу Чорноморського флоту щось прилетіло і до ФСБ

Зеленський прокоментував слова Путіна про переговори з Україною. Що відомо

Путін уже нічого не вирішує: експерт розповів, хто насправді керує Росією