Усі українці знають, що харчова міль не кусається та не переносить небезпечні інфекції, але харчується. Більше того, шкідник не з'їсть багато запасів, зате відкладе в них яйця і безповоротно зіпсує. Всі крупи доведеться викинути, тому що вони вже заражені і можуть спричинити сильну інтоксикацію. Саме тому потрібно знати, як позбутися продуктової молі та запобігти її появі.

Всі погодяться, що неприємно знаходити личинки молі в майже повній упаковці з крупою або горіхами (а ще гірше черв'ячків на стелі).

Найшвидший спосіб позбутися молі - використання хімікатів, ось тільки це може згубно позначитися на здоров'ї.

Народні засоби від харчової молі

Позбутися молі допомагає розчин столового оцту, господарське мило або пароочисник. Після обробки залиште шафу відкритою і дайте полицям висохнути. До речі, як профілактика потрібно час від часу провітрювати комору, оскільки міль гніздиться в місцях, де дуже тепло і волого.

А ще харчова міль дуже боїться запахів, тому варто розкласти по кухонних ящиках лаванду, березу (листя), герань, полин чи розмарин. А ще міль не любить запаху натурального господарського мила та ялицевої олії.

Добре відлякують шкідника народні засоби:

  • Часник. Покладіть у банку з крупами 2–3 зубчики очищеного часнику;

  • Господарське мило. Додайте в 1 л води жменю наструганого брусочка і вимийте всі поверхні.

Харчова міль до тканин інтересу не виявляє, зате обожнює крупи, сухофрукти, горіхи, печиво і навіть шоколадні цукерки з начинками.

Як позбутися яєць та личинок

Якщо не знищити всі яйця, вони перетворяться на метеликів і доведеться знову вирішувати, як боротися із харчовою міллю на кухні.

Інструкція наступна:

  • Складіть усі упаковки з бакалійними продуктами у щільний пакет, зав'яжіть його та викиньте у сміттєвий бак на вулиці. В ідеалі - спалить;
  • Викиньте підкладку, якщо ви кладете її на полиці для зберігання;
  • Звільніть весь кухонний гарнітур та інші шафи, де зберігалася їжа. Пропилісосьте всі полиці та місця кріплень, щоб на них не було залишків круп.

Насамкінець ретельно вимийте всі шафи всередині та зовні, підлогу та стіни. Але кошти за народними рецептами не сильні у дезинфекції, тому обирайте професійну продукцію.

Після того, як ви позбулися молі, постарайтеся частіше пилососити та мити місця потенційного зараження. Найчастіше протирайте пил, позбавляйтеся крихт і перевіряйте «небезпечні» місця на наявність ознак молі.

Це небезпечний місяць: астролог розповіла, як не залишитись без грошей у жовтні

Повністю кудлатий і ходить рачки: чоловік витратив 5 тисяч доларів, щоб перетворитися на собаку

Навряд чи переживе цей рік: астролог розповів, що чекає на Путіна та Росію