Заступник голови Національного банку України (НБУ) Юрій Гелетій підкреслив, що для того, щоб курс долара в Україні досягнув рівня 50 гривень, має розгорнутися вкрай негативний сценарій. Однак це цілком можливо, особливо спостерігаючи за тим, як скоротилася допомога Україні.

Про це пише «finance»

Юрій Гелетій зазначив, що підстав для такого значного коригування курсу немає, і це не відповідає підходу НБУ до керованої гнучкості курсу.

«Для суттєвої курсової корекції має відбутися реалізація якогось вкрай негативного сценарію, підстав для якого ми не бачимо. Це не той розвиток подій, який ми вкладаємо в розуміння керованої гнучкості курсу», - сказав він.

Гелетій також уточнив, що курс долара, закладений у проект держбюджету та встановлений на рівні 42 грн/долар, є розрахунковим показником, який використовується для бюджетних цілей. НБУ зазвичай переслідує власні цілі щодо стабільності обмінного курсу і не обов'язково слідує курсу, включеному до бюджету. Ця заява наголошує на ролі НБУ у забезпеченні стабільності обмінного курсу в країні.

«Курс у бюджеті – це суто розрахунковий показник. Він необхідний обліку показників бюджету. При цьому в нашій історії він завжди відрізнявся від фактичного значення курсу. НБУ ніколи не орієнтувався та не орієнтується на курс, закладений до бюджету. У нас свої завдання, пріоритетне, зокрема, — збереження курсової стійкості», - каже експерт.

Читайте також:

Російські школярі привітали Путіна словами Степана Бандери: перегляньте це відео

Ліквідація Держекоінспекції ставить під загрозу можливість опору окупантам: ЗМІ вже попередили Руслана Стрільця

Батьківські суботи у жовтні: коли згадати рідних та що потрібно зробити