При ходьбі ми звикли спиратися на всю стопу, а навшпиньки переходимо, лише коли переміщатися треба максимально акуратно. Наприклад, щоби нікого не розбудити. Тим часом, вчені з'ясували, що регулярне ходіння на носочках має потужний позитивний ефект і навіть сприяє схуднення.

Мало хто знає, але щоденна ходьба на шкарпетках протягом п'яти хвилин дозволить зміцнити м'язи, задіяні при ходьбі, а заразом позбутися зайвих калорій і наблизитися до бажаної фігури.

Ще б пак, під час звичайної ходьби організм людини максимально економить енергію. Якщо ж ходити навшпиньки, то організм витрачатиме в кілька разів більше енергії в порівнянні зі звичайною ходьбою.

Група вчених з американського університету Юти вивчила взаємозв'язок між постановкою стопи при ходьбі і енергією, що витрачається.

Так, в результаті дослідження було зафіксовано, що звичайна ходьба з постановкою стопи на п'яту – найменш енерговитратний варіант. Так витрачається на 53% менше енергії, ніж під час ходьби на подушечках пальців. Ті, хто ходили навшпиньки, витрачали на 83% енергії більше, ніж люди, які починали крок з п'яти.

Крім того, було встановлено, що при ходьбі на подушечках пальців підвищувалася активність основних м'язів гомілковостопного суглоба, коліна, стегна та спини.

При бігу різниця в енергоспоживання залежно від способу встановлення стопи мінімальна. Тому стандартний спосіб пересування людини є економічним лише за ходьби.

А ще лікарі рекомендують щоранку ходити на п'ятах, а
також на внутрішній та зовнішній сторонах стоп. За словами медиків, це покращує кровообіг у ногах, що зрештою призведе до зміцнення здоров'я всіх внутрішніх органів.
Читайте також: