В Україні прогнозується зростання цін на хлібобулочну продукцію, зокрема хліб. До кінця 2023 року очікується зростання цін на хліб на 5-10%, причому це зростання цін, як очікується, торкнеться всього асортименту хлібобулочних виробів. У жовтні очікується зростання на 5%, повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

Про це пише «ТСН»

Зростанню цін на хліб та хлібобулочні вироби в Україні сприяють кілька факторів:

Дефіцит та вартість пшениці.

Серйозне занепокоєння викликають високі ціни на пшеницю 2-го класу, яка є основним інгредієнтом для випікання хліба. Крім того, на внутрішньому ринку спостерігається недостатня пропозиція пшениці 2-го класу. До кінця сезону очікується потенційний дефіцит майже 1 млн тонн цього виду пшениці.

Витрати на енергію та паливо.

Зростання цін на енергію та паливо також відіграє свою роль. Зміни оподаткування та коливання цін на ці ресурси можуть вплинути на собівартість продукції хлібопекарської галузі.

Низька заробітна плата.

Пекарі нині одержують відносно низькі зарплати. Підвищення заробітної плати має вирішальне значення для утримання кваліфікованих кадрів у хлібопекарській галузі. Вища заробітна плата може призвести до збільшення виробничих витрат, що може вплинути на ціни на хлібобулочні вироби.

У сукупності ці фактори сприяють очікуваному зростанню цін на хліб та хлібобулочні вироби в Україні.

Читайте також:

Можна потрапити на велику суму: названо 3 головні помилки при прогріванні машини в холоди

В якій справі ніколи не можна допомагати родичам, щоб вони не перетворилися на ворогів

Їх купують частіше за інших: топ-10 уживаних машин, які віддають перевагу українцям