Ніхто не заперечуватиме, що осіння пора славиться своєю красою і різноманітністю фарб. Чого тільки варті пожовклі багряні дерева, особливо тоді, коли з них, кружляючи, починає опадати барвисте листя. Ось тільки опале листя несуть не тільки естетичну насолоду, а й шкоду в деяких випадках.

Так, деякі українці вважають, що опале листя - це сміття, проте інші впевнені, що опале листя має в собі корисні властивості, особливо для ґрунту. На думку частини українського населення, опале листя розкладаючись, збагачує мінеральними та органічними речовинами ґрунт, структурує його, покращуючи якість, створює умови для розвитку ґрунтової мікрофлори та фауни. У лісі, наприклад, ніхто не удобрює ґрунт – природа робить це самостійно, за допомогою опалого листя.

А ще вважається, що мокре опале листя – це відмінний природний, а головне безкоштовний, матеріал для мульчування. Воно є притулком для дощових хробаків, які покращують структуру ґрунту. Крім того, листя пригнічує зростання бур'янів, насичує землю корисними речовинами та попереджає їх вимивання.

Шкода опалого листя

Опале листя шкодить тоді, коли його спалюють. На відміну від європейців, деякі українці досі знищують їх саме так, хоча в нашій державі такі дії заборонені законом.

Шкода :

  • При спалюванні листя виділяється дуже багато шкідливих речовин, які можуть спричинити у людини рак.
  • Спалювання призводить до забруднення атмосфери та природи.
  • Подібне багаття часто є неконтрольованим.
  • Вогонь легко може перекинутися додому або спровокувати лісові пожежі.

Є ще кілька причин, чому листя, що лежить на ділянці, завдає чималої шкоди:

  • Намокання і, як наслідок, гниття квітів. Листя покриває ґрунт досить товстим, щільним шаром. Такий покрив добре утримує вологу і перешкоджає її попаданню у верхній шар землі. Наприклад, якщо зрізані на зиму троянди спонукають у таких умовах, про їх зростання та цвітіння, швидше за все, доведеться забути. Цибулинні квітки (крокуси, тюльпани, нарциси, гіацинти тощо) просто не проб'ються крізь листяну кулю, що ущільнилася за осінь і зиму, а отже, навряд чи прикрасять ділянку своїм цвітінням.
  • Газонна трава, накрита шаром опалого листя, швидко пожовкне і, що ще гірше, може покритися пліснявою, побороти яку буде не так легко.
  • Хвойні рослини категорично не приймають сусідство з опалим листям. У них заводяться різні грибки, що вражають кору ялин та сосен, а також туй.

Читайте також:

Спробуйте кинути шкаралупу від волоських горіхів у мангал – ви будете здивовані результату

Що робити, якщо пожовкла туя: ​​чи треба хвилюватися і чи виживе вона

Обмотати і покласти в темряву: як правильно зберігати гарбуз, щоб він був свіжим усю зиму