Українці за всіх часів розводили курей, щоб отримувати домашні яйця. Ось тільки взимку несушки різко зменшують у несучості, адже кури - теплолюбні, світлолюбні та схильні до застуд птиці. Саме тому в холодну пору року свійські птахи потребують особливих умов.

Так, для нормальної перезимівлі курям потрібні:

  • тепло (оптимальна температура повітря в курнику - від +10 до +18 градусів);
  • добре вентильований, не вологий і досить просторий курник (оптимально 1 курка - на 1 кв. м);
  • тривалість світлового дня не менше ніж 12 годин. За допомогою тривалості та інтенсивності освітлення курника вдається регулювати розвиток птахів, забезпечувати повноцінний відпочинок, контролювати кількість та якість яєць;
  • калорійні корми.

Як і влітку, в осінньо-зимовий період найбільший відсоток у раціоні курей має припадати на зернові культури: кукурудзу, пшеницю чи ячмінь. Перед годуванням зерно слід подрібнити.

Крім зернових, у раціоні птиці мають бути й коренеплоди — гарбуз, морква, буряк, кабачки, картопля, яку краще давати у відвареному вигляді.

Рекомендується додавати і білкові корми, особливо якщо ви збираєтеся використовувати яйця для вилуплення курчат.

Годувати курей взимку рекомендується за такою схемою (на одну несушку на добу в грамах): комбікорм - 45 , варена картопля - 65 , сіно - 12 , крейда (жвір) - 5 , відходи риби або м'яса - 3 .

До речі, не можна замінювати взимку воду на сніг – несушки мають пити. І перегодовувати курей не можна — ожиріння знижує несучість.

Щоб компенсувати дефіцит зелені взимку, заготуйте сушені трави. В'язанки з кропиви, конюшини, курячого проса, мишачого горошку розвішують у курнику на невеликій відстані від підлоги, щоб кури могли дотягнутися. Для нормального травлення і несучка, і бройлерам обов'язково дають подрібнені черепашки.