Очікується, що найближчим часом вартість різних груп продуктів харчування зросте, причому найбільше постраждають молочні продукти, фрукти та овочі. Про це повідомив голова комітету з аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Про це пише «glavred»

Він наголосив на традиційному осінньому підвищенні цін на плодоовочеву продукцію. Необхідність зберігати цю продукцію у спеціалізованих приміщеннях у холодну погоду призводить до збільшення виробничих витрат та скорочення постачання.

Ферми, що не мають складських приміщень, намагаються реалізувати свою продукцію до настання холодів, а ферми, що мають складські приміщення, прагнуть продовжити продаж до початку літа, коли ціни зростуть.

"Традиційно восени починає зростати ціна овочів та фруктів, адже під час холодів їх потрібно зберігати у спеціалізованих сховищах. Це призводить до зростання собівартості виробництва та зменшення пропозиції, тому що господарства, які не мають таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства , у яких є склади, намагаються "розтягнути" реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою", – зазначив Олександр Гайду.

За словами Гайда, очікується, що ціни на фрукти та овочі поступово підвищуватимуться на 5-10% щомісяця. Щодо молочної продукції, то очікується зростання цін, нехай і не критичне, в межах 3-5%.

Гайду також зазначив, що у зимовий період очікується значне зростання цін на курячі яйця, які можуть досягти 75 гривень за 10 штук.

Примітно, що, незважаючи на прогнозоване зростання цін, більшість продуктів харчування восени 2023 року, як і раніше, будуть доступнішими, ніж минулого року.

Наприклад, на гречку ціни впали більш ніж удвічі, частково завдяки рекордному врожаю гречки, який, як очікується, допоможе знизити вартість круп.

Ціни на харчові продукти є серйозною проблемою в Україні, причому різні тенденції впливають на різні продукти. У той час як деякі продукти стають дорожчими, наприклад курячі яйця, білокачанна капуста значно знизилася в ціні.

Консультанти та експерти агропромислового комплексу відзначають загальне зростання цін на основні продукти харчування в країні, наголошуючи на необхідності споживачам орієнтуватися на ці коливання цін на продукти харчування.

Читайте також:

Путіна почала проклинати його ж армія: окупантам видають кулемети, які робили ще у 50-х роках

Не всі знають про цю функцію: для чого в машині потрібна кнопочка "рециркуляція повітря в салоні"

Продавці бояться цієї хитрості: навіщо деякі покупці прикладають до взуття вологу серветку