В Україні ціни на продукти харчування знизилися у вересні 2023 року. Хоча у жовтні очікується уповільнення зниження цін, окремі види круп, овочів та фруктів можуть продовжити знижуватись у ціні. Про це пише «RBC», посилаючись на Інститут аграрної економіки.

Директор інституту, академік НААН Юрій Лупенко прогнозує, що можливе зниження цін на олію та цукор, оскільки сировина для їх виробництва постійно переробляється.

"Можливо також здешевлення олії та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку", - прогнозує директор інституту академік НААН Юрій Лупенко.

Найбільш помітне зниження цін у вересні спостерігалося у цінах на овочі. Держстат повідомив про зниження цін на моркву на 37,3%, що становить 11,03 грн/кг. Ціни на буряки впали майже на третину (30%), а ціни на цибулю знизилися більш як на чверть (28,7%). Білокачанна капуста продемонструвала трохи менше зниження цін на 17,8%.

Крім того, ціни на цибулю та моркву значно впали порівняно з груднем 2022 року: зниження становило 58% та 50,7% відповідно.

Ця тенденція узгоджується з зниженням цін на овочі нового врожаю. Загалом у вересні відбулося зниження цін на продукцію на 0,6%.

Національний банк України (НБУ) прогнозує, що до кінця року споживча інфляція буде нижчою за липневий прогноз. Однак наслідки рясні пропозиції певних продуктів харчування, ймовірно, матимуть короткострокове вплив.

Читайте також:

Українців попередили про сильне зростання цін на продукти: що подорожчає насамперед

Студентці дуже пощастило: дівчина виявила під каміном схованку зі старовинними монетами

Виросте розміром із кулак: що потрібно підсипати в лунку перед посадкою озимого часнику