Всі знають, що робота печінки багато в чому залежить від харчування, тому важливо включити в свій раціон продукти, корисні для печінки.

важливо!

  • Навіть ретельно підібраний раціон не вилікує захворювання печінки і не позбавить болю в правому боці — з подібним краще звернутися до лікаря.

Проте певні продукти допоможуть захистити печінку від ушкоджень і цим знизити ризик розвитку деяких захворювань.

авокадо

Воно захищає печінку, знижуючи рівень поганого холестерину та жирів. Згідно з дослідженням, люди, які їдять авокадо, частіше мають нижчий індекс маси тіла (ІМТ) та вищий рівень ЛПВЩ (хорошого холестерину).

грейпфрут

Цей фрукт містить антиоксидант нарингін, який природним чином захищає печінку. Дослідження показали, що цей антиоксидант зменшує розвиток фіброзу печінки – стану, при якому у ній утворюється дуже багато сполучної тканини. Як правило, це відбувається внаслідок хронічного запалення.

Морква

Цей овоч також ефективно виводить токсини, чистить печінку та кишечник. Натерта сира морква з олією — чудовий спосіб очищення. Можна додати горіхи.

Чорниця та журавлина

Чорниця та журавлина містять антоціани – антиоксиданти, що надають ягодам їх характерного кольору. Дослідження, проведене на мишах, показало, що цілісні ягоди журавлини та чорниці, а також їх екстракти чи сік сприяють здоров'ю печінки.

Внаслідок цього експерименту з'ясували, що вживання цих ягід протягом 21 дня захищає печінку від пошкоджень. Крім того, чорниця допомогла посилити реакцію імунних клітин та антиоксидантних ферментів.

Жирна риба

Тунець, лосось, форель, скумбрія, оселедець, сардини містять багато жирних кислот омега-3. Метааналіз, проведений у 2016 році, підтвердив, що ці кислоти допомагають зменшити кількість жиру в печінці у людей, які страждають на неалкогольну жирову хворобу печінки або неалкогольний стеатогепатит (небезпечний стан, який може призводити до фіброзу та цирозу).

Оливкова олія

Як випливає з досліджень, середземноморська дієта, багата на оливкову олію першого віджиму, знижує ризик неалкогольної жирової хвороби і покращує кровотік і обмінні процеси в печінці. Як і в інших випадках, даних поки що замало, щоб однозначно вважати оливкову олію профілактичним засобом.

Читайте також:

Ще не все втрачено: як швидко позбутися подряпин на машині. Названо три способи

Вона подає вам важливі знаки: як дізнатися, чого хоче кішка за звуками, які вона видає

В Україну прийшов перший сніг із морозами. З'явилися фото