Останнім часом вчені та медики у всьому світі все частіше сперечаються про шкоду та користь кави. Ще б пак, якщо помірні дози кави благотворно впливають на організм здорової людини і допомагають запобігти розвитку низки захворювань, то передозування однозначно викликає прискорене серцебиття, почуття занепокоєння, пітливість і безсоння. Саме тому в суспільстві гостро постало питання кофеїнової інтоксикації.

Так, рекомендоване обмеження для дорослої людини: 4-5 чашок кави на день. Вважається, що в таких межах кава надає здоров'ю більше позитивного впливу, ніж негативного.

У літньому віці рекомендовано скоротити вживання кави до однієї чашки на день.

При цьому передозування кофеїном призводить до серйозних порушень роботи мозку, серцево-судинної системи, внутрішніх органів. Висока концентрація алкалоїду в організмі викликає комусь і навіть летальний кінець.

Крім того, у медицині відомі випадки, коли кофеїн у великих дозах спричиняв розлади психіки у дорослих. При регулярному зловживанні кави відбувається виснаження нервової системи, що загрожує затьмаренням свідомості, виникненням галюцинацій, втратою орієнтації у просторі.

Смертельна доза кофеїну

Шляхом розрахунків встановлено, що смертельна доза кофеїну для дорослої людини – 10 г чистої речовини. Щоб отримати таку кількість з кавою, потрібно випити не менше 90-100 чашок еспресо. Зробити це практично неможливо, тому що організм на певному етапі прагнутиме позбутися токсину за допомогою блювоти.

Щоправда, слід зазначити, що дослідження у цій галузі вченими проводилися виключно на тваринах.

І ще всі відповідальні батьки знають, що кава для дітей - протипоказана. Вся справа в тому, що дитяча нервова система та організм настільки тонкі та крихкі системи, що нашкодити їм можуть навіть неочевидні та умовно безпечні речі.

Так, основний елемент потенційної небезпеки для дитини – кофеїн. Він є потужним стимулятором нервової системи та може призвести до гіперзбудливості, проблем зі сном. Навіть за натурою спокійного малюка кофеїн здатний зробити гіперактивним, нервовим та неспокійним.

Усереднено норма кофеїну на день розраховується в мг кофеїну на кг маси тіла:

  • для дітей 1-5 років з вагою тіла 15-18 кг – 37,5 – 45 мг/день;
  • для дітей 10-14 років з вагою тіла 35-50 кг – 87,5 – 125 мг/день.

При цьому в одному еспресо вагою 30 г міститься близько 126 мг кофеїну, що майже втричі перевищує норму для дитини віком від 1 до 5 років.

До речі, позбутися надлишків кофеїну допоможе промивання шлунка, прийом адсорбентів та рясне питво. Антидоту для алкалоїду немає. Лікування сильної інтоксикації проводять у стаціонарі за допомогою внутрішньовенних вливань та ліків, що знижують активність серцевої діяльності та заспокоюють нервову систему.

Читайте також:

Викликає порушення у роботі серця: в Україні з'явилася небезпечна кава. Як визначити його по упаковці

Багато хто досі робить це неправильно: названо найсмачніший і найкорисніший вид кави

Ви навіть не знаєте, чим ризикуєте: названо найнебезпечніший спосіб приготування кави

Викликає судоми та онкологію: в Україну завезли небезпечну каву. Як він називається