Всі досвідчені городники знають, що цибуля відноситься до тих рослин, які не тільки можна, а й потрібно садити під зиму. Так, кінець жовтня-початок листопада ідеально підходить для посадки цибулі. Потрібно лише знати деякі секрети.

І справді, восени цибулю садять із кількох причин, зокрема, для того, щоб уже навесні отримати врожай. Крім того, рослини, посаджені в осінній період, мають більше шансів вижити і краще розвиватися, оскільки перед зимою шкідники та захворювання зазвичай не такі активні, як навесні. Земля восени ще тепла, і завдяки цьому посаджена цибуля може краще укоренитися.

Оптимальна температура повітря для посадки не повинна опускатися нижче +5°C. Бажано, щоб рослини до морозів сформували 3-4 пера з товщиною шийки близько 5 мм. Слабкіші саджанці можуть загинути взимку, сильно розвинені пагони навесні пускають стріли.

важливо!

  • Цибулю восени садять наприкінці жовтня - перед похолоданням. Ідеально це зробити перед заморозками.
  • Не можна висаджувати цибулю у теплу погоду - якщо вона проросте до зими, то потім пропаде.

На наступному етапі слід правильно вибрати місце для посадки. Найкраще підійде добре освітлена, захищена від вітру ділянка з легким родючим ґрунтом. Хорошим варіантом стане дреновані перегнійно-піщані або перегнійно-суглинисті ґрунти.

Озиму цибулю краще саджати після цвітної та білокачанної капусти, бобових, огірків, кабачків, перцю, зелені, томатів. Утримайтеся від посадки на грядках, де росли коренеплоди (буряк, селера, морква, редька тощо). Чи не садять цибулю протягом 2 років на тому місці, де в попередні роки ріс часник або цибуля. Глибина посадки цибулі на зиму

Розраховуючи, на яку глибину садити цибулю під зиму, необхідно враховувати погодні умови, характеристику ґрунту, водний баланс, розмір цибулин. Формують борозенки глибиною 3-8 см. Цибулинки висаджують донцем вниз, заглиблюючи сівок наполовину в землю. Канавки присипають деревною золою, шаром ґрунту, мульчують органічними відходами, перегноєм, соломою. Дуже дрібну "тиканку" можна густо посіяти у борозенки. Коли з'являться зелені паростки, посіви підгортають на висоту 5-7 см.

Рекомендується цибулю заглиблювати в ґрунт не менше ніж на 5см, щоб вона не вимерзла. Чорнушку сіють на глибину 2см. Відстань між цибулинами – 6см, між насінням – 2-3см.

Догляд за цибулею

Після посадки, при настанні заморозків, ділянку рекомендується замульчувати шаром сухого листя, лапником, сосновою хвоєю. У разі холодної та безсніжної зими можна вкрити грядки плівкою або агроволокном по мульчі. З приходом весни та прогріванням грунту покривний матеріал забирається, а через тиждень знімається і шар, що мульчує. Адже, якщо прибрати укриття пізніше, цибуля може почати вимокати під плівкою, а мульча затримає прокльовування паростків.

Читайте також:

Такого ви точно ще не куштували: рецепт пирога зі свіжомороженою мойвою та цибулею

Ну прямо як у ресторані: рецепт ситних українських дерунів із фаршем та сиром

Він не гнитиме і не проростатиме: як правильно зберігати цибулю, щоб вона була свіжою всю зиму

Це навіть не зрівняється з пловом: рецепт рису з гарбузом, морквою та цибулею на сковороді