Ще недавно Казахстан був майданчиком для "паралельного імпорту" різноманітної продукції Росію. І ось несподівано для Путіна країна заявила про повне обмеження експорту товарів військового призначення та частини товарів, які можуть бути з нею пов'язані, наприклад - дронів.

Зазначимо, що Астана завжди виступала проти політики санкцій, проте під час візиту до Німеччини президент Токаєв заявив про намір дотримуватися введених проти РФ обмежень.

"Будь-яких побоювань німецької сторони щодо можливих дій, спрямованих на те, щоб обійти санкційний режим, мені здається, не повинно бути", - сказав казахстанський лідер 28 вересня під час візиту до Німеччини.

Щоправда, згодом Токаєв заявив, що Казахстан не є "анти-Росією" і має на меті продовження співпраці з Москвою.

Проте віце-міністр торгівлі та інтеграції Казахстану Кайрат Торебаєв у кулуарах Сенату підтвердив, що Казахстан припинив експорт 106 найменувань товарів до Росії, які можуть використовуватись у військових цілях. Йдеться про дрони, чіпи, а також іншу електроніку, яку РФ може використовувати у війні проти України. Тепер ці товари не зможуть потрапляти до Росії через Казахстан із третіх країн, оминаючи санкції.

Щоправда, за його словами, вони не виробляються в Казахстані, а лише імпортуються.

Про це повідомило казахське видання Zakon .

Нагадаємо, що Росія та Казахстан входять до Євразійського економічного союзу і між ними немає митних кордонів.

При цьому якщо в 2021 році в Казахстан ввезли так мало дронів, що вони навіть не фігурували в даних Бюро національної статистики країни, то в 2022 році Казахстан імпортував дрони близько 5 мільйонів доларів - майже всі вони були закуплені в Китаї.

Читайте також:

Юрій Романенко розповів, що Україні потрібні 4 типи дронів

ЗСУ показали росіянам, що таке сидіти без світла: подробиці потужних прильотів українських дронів до Росії

Жданов розповів, чому Росія раптово переключилася на дрони замість ракет

Зекономили на дронах: вантажний потяг збив зенітно-ракетний комплекс росіян разом із екіпажем