Існує ймовірність того, що польсько-український кордон може бути закритий на всіх пунктах пропуску до кінця 2023 року через страйк польських перевізників.

Страйк планується розпочати у листопаді-грудні, і він викликаний низкою вимог, насамперед пов'язаних із проблемами конкуренції після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

Про це пише «obozrevatel»

"З 3 листопада польські перевізники планують страйкувати і перекривати всі кордони з Україною. Страйк планується на два місяці. Усі кордони вони перекрити не зможуть, робитимуть певні чергування між кордонами. У зв'язку з цим, можливі ще більші затримки авто та складніше їх постановка" , – йдеться у повідомленні.

Ось ключові пункти вимог польських перевізників:

Польські перевізники вимагають повернути систему надання дозволів на перевезення українським перевізникам. Угода про лібералізацію дозволяє українським перевізникам здійснювати двосторонні та транзитні перевезення без дозвільної документації.

Вони прагнуть посилити правила перевезення Європейської конференції міністрів транспорту (ЕКМТ) для іноземних перевізників. Документ ЄКМТ надає права на міжнародні автомобільні перевезення вантажів та проїзд через територію іноземних держав-членів ЄКМТ.

Вимога включає заборону на реєстрацію компаній у Польщі, якщо їхні фінанси не розташовані на території ЄС.

Окремі черги: польські перевізники хочуть створити окрему електронну чергу для автомобілів із номерними знаками ЄС та окрему чергу на кордоні для порожніх вантажівок.

Доступ до системи «Шлях»: вони прагнуть отримати доступ до системи «Шлях».

Хоча страйк запланований, важливо зазначити, що остаточного рішення про закриття кордону між Польщею та Україною поки що немає. Докладаються зусилля, щоб уникнути страйку, але ситуація залишається невизначеною. Страйк потенційно може призвести до закриття кордонів та збільшення труднощів для транскордонних перевезень та логістики.

Читайте також:

Вони притягують бідність та неприємності: яких трьох речей не повинно бути у жіночій сумочці

Цю помилку повторюють у кожній родині: де в холодильнику яйця псуватимуться найшвидше

Іменини 30 жовтня: кого треба привітати із Днем ангела. Список імен