Багато садівники вважають за краще збирати власний ґрунт для своїх розсадних рослин, незважаючи на великий вибір готових сумішей. Це має сенс, тому що саморобний ґрунт часто є оптимальним вибором. Однак, при підготовці ґрунту, потрібно дотримуватись певних правил.

Найкращий час для збирання ґрунту з вашої ділянки – з середини вересня та до перших заморозків. До цього часу багато шкідливих організмів переміщуються глибше в ґрунт, що робить ґрунт менш зараженим. Якщо ви зачекаєте занадто довго, грунт може стати занадто грубим і важким.

Спробуйте використовувати ґрунт із грядок, де ви вирощували бобові культури, тому що вони збагатять ґрунт азотом. Якщо такої можливості немає, уникайте використовувати ґрунт, на якому ви вже вирощували розсаду того ж сезону, щоб уникнути вичерпання поживних речовин.

Щоб поліпшити ґрунт, додайте "дикий" ґрунт із прилеглих лук або лісів і гній. Для приготування суміші, виберіть сонячний день, розташуйте плівку і змішайте заготовлений ґрунт, гній та "дикий" ґрунт у співвідношенні 1:1:1. Додайте трохи золи (приблизно склянку на відро ґрунту) та ретельно перемішайте все інструментами.

Зверніть увагу на структуру ґрунту: якщо він нерівномірний або містить грудки, додайте трохи торфу, щоб зробити ґрунт однорідним і без грудок. Розподіліть грунт по ящиках або іншим ємностям. Зберігайте її в прохолодному місці, такому як сарай або балкон, або залиште на городі під укриттям. Взимку ґрунт природним чином дезінфікується.

За кілька днів до використання перенесіть ємності з ґрунтом у тепло, щоб корисні мікроорганізми могли активуватися.

Важливо пам'ятати, що деякі садівники прожарюють ґрунт перед використанням, але це не рекомендується, тому що це може призвести до втрати до 80% корисних речовин у ґрунті, що буде шкідливо для розсади.

Читайте також: