В Україні ціни на яблука, які є основним продуктом фруктових кошиків більшості сімей, почали знижуватись. Таке зниження цін спостерігається серед фермерів і в першу чергу торкається неякісної яблучної продукції.

Ці зміни можуть зрештою вплинути на роздрібні ціни найближчими тижнями.

Про це повідомляє «obozrevatel»

Нині у супермаркетах найдешевші яблука продаються в середньому по 15 гривень за кілограм, мінімальна ціна на 31 жовтня становить 12-13 гривень за кілограм.

Яблука нижчої якості продаються за нижчою ціною, оскільки можуть виявитися непридатними для тривалого зберігання взимку.

За оцінками експертів, за останній тиждень жовтня мінімальні ціни на яблука, особливо на неякісні фрукти, впали до 8 гривень за кілограм. Проте якісніші сорти яблук залишилися у ціновому діапазоні 10-15 грн за кілограм.

Найбільше зниження цін відбулося на такі сорти, як «Джонаголд» та «Ренет Симиренко», а яблука «Гала» та «Голден Делішес» продаються за вищими цінами.

Аналітики зазначають, що нинішнє зниження цін на яблука в Україні відповідає рівню торішніх цін. Вони вважають таке зниження цін тимчасовою ситуацією та очікують, що ціни на яблука можуть знову почати зростати з настанням холодів.

"Відпускні ціни на яблука в Україні фактично відповідають ціновому рівню минулого року. За словами ключових гравців ринку, це здешевлення - це тимчасова ситуація, оскільки з настанням холодів відпускні ціни на яблука можуть усі шанси знову зростати", - кажуть фахівці.

При цьому українські господарства продовжують експортувати яблука, оскільки у Європі спостерігається значне зниження врожаю яблук. Варто зазначити, що на оптових та роздрібних ринках яблука поки що трохи дешевші, ніж у супермаркетах.

Наприклад, на ринку «Столичний» у Києві мінімальна ціна за кілограм яблук становить 12 гривень, а на ринку «Шувар» у Львові – 11 гривень.

Читайте також:

Допоможе звичайний ліхтарик: як продовжити термін служби холодильника, виявивши небезпечну проблему

Хитрість, про яку ви не знали: для чого досвідчені автомобілісти вранці несуть до машини пакет із водою

Не забудьте зробити це у листопаді: чим потрібно полити смородину, щоб захистити її від хвороб та шкідників