Українці люблять заготовляти овочі та фрукти на зиму. Однак важливо пам'ятати, що навіть правильно приготовані консерви можуть бути небезпечними для здоров'я, якщо не дотримуватись правил зберігання.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяДокладніше про те, як довго можна зберігати домашню консервацію, щоб вона була безпечною для споживання, читайте у нашому матеріалі.
Ботулізм
Найбільша небезпека для консервації – це ботулізм. Збудник ботулізму, бактерія Clostridium botulinum може виживати при кип'ятінні протягом 3 годин. У побутових умовах температурний режим нестабільний, тому навіть якщо банки не набрякли і не помутніли, це не означає, що консерви безпечні.
Термін зберігання консервів
Рекомендований термін зберігання домашніх консервацій – 3 роки. При цьому важливо зберігати їх у прохолодному та темному місці при температурі від 2 до 18 градусів.
Варення та компоти з вишень із кісточками
Варення та компоти з вишень з кісточками при тривалому зберіганні можуть становити небезпеку через вміст синильної кислоти. Синільна кислота небезпечна навіть у малих дозах. Її наявність у консервах можна виявити за запахом: варення або компот матиме запах амаретто. Такі консерви слід негайно викинути.
Цвіль на варення
Утворення цвілі на варення також є небезпечним для здоров'я. Цвіль має міцелій, який може поширюватися по всьому обсягу банки. Тому навіть якщо видалити верхній цвілий шар, це не гарантує, що пліснява не проросла до дна банки. І тут найкраще викинути всю банку.
Термін зберігання тушонки
Термін зберігання домашньої тушонки залежить від кількох факторів: способу приготування, виду м'яса та умов зберігання.
Для продовження терміну придатності тушонки у банку зверху має бути шар жиру. У яловичу тушонку, в якій недостатньо жиру, додають свинячий. У свинини навпаки - зайвий жир знімають. Банки з тушонкою щільно заповнюють м'ясом, щоби не залишилося повітря. Стерилізують банки в духовці за 200 градусів протягом кількох годин. Потім закочують стерильними кришками.
Якщо все зроблено правильно і тушонка зберігається у прохолодному та сухому місці, вона може зберігатись до 5 років.
Термін зберігання інших консервів
- Мариновані огірки та помідори будуть готові за місяць.
- Капуста може бути готова через 1-3 дні, залежно від рецепта та смаку.
- Квашені яблука зазвичай починають споживати через півтора місяця.
Щоб домашні консерви були безпечними для здоров'я, важливо дотримуватися таких правил:
- Готуйте консерви зі свіжих та якісних продуктів.
- Дотримуйтесь технології приготування.
- Зберігайте консерви у прохолодному та темному місці.
Читайте також:
Банку може раптово луснути: чи потрібно насправді перевертати консервацію
І не потрібно жодних банок: як швидко зробити малосольні огірки у пакеті. Виходять хрусткими
Проста хитрість: як швидко простерилізувати всі банки без пари