Багато людей помилково вважають, що виростити овочі на підвіконні складно та клопітно. Насправді це не так. За дотримання деяких простих правил, виростити овочі вдома може практично кожен. Особливо, якщо йдеться про помідори. Важливо лише знати нюанси та розуміти в нюансах вирощування розсади.

Докладніше про те, як правильно видаляти листя на помідорах, щоб воно було м'ясистим і великим, читайте в нашому матеріалі.

Обрив листя на помідорах є однією з найважливіших агротехнічних процедур. Він дозволяє покращити доступ повітря та світла до плодів, а також знизити ризик розвитку захворювань.

Обрив листя на помідорах слід починати, коли перші плоди досягнуть характерного для сорту розміру. Вперше видаляють трохи більше двох листків за один раз. Вище першої кисті листя також видаляють поступово, орієнтуючись на розмір першого плода наступного.

Одночасне видалення великої кількості листя і пасинків може призвести до стресу рослини, що негативно вплине на зав'язування плодів.

Обрив листя слід проводити у суху погоду у першій половині дня. У ці умови рани на стеблах швидше затягуються, що запобігає проникненню інфекції.

У прохолодне та дощове літо існує високий ризик розвитку фітофторозу. Це захворювання вражає листя, яке стикається із землею. Тому в першу чергу слід видаляти саме таке листя.

Починаючи з другої половини серпня, у високорослих сортів томатів слід прищипнути верхівку. Подальше зростання рослини вже не потрібне. Квітки, які формуватимуться, виснажать рослину, а плоди навряд чи зав'яжуться.

Слід зазначити, що не треба видаляти листя на помідорах. У місцевості, де тривалий час відсутні дощі, листя захищає плоди від сонячних опіків та перегріву ґрунту. Крім того, з листя рослина отримує до 50% харчування.

Читайте також:

Від магазинних ви відмовтеся назавжди: як виростити помідори розміром з кулак на підвіконні

Наступного року не буде врожаю: чим може бути небезпечним звичайний зол при добривах городу

Ви загробите свій город і клумбу: які рослини в жодному разі не можна удобрювати золою

Збирайте в пакет і не викидайте: навіщо досвідчені дачники зберігають шкірку від картоплі