В Україні спостерігається швидке зниження рівня споживчої інфляції. Це пов'язано зі збільшеною пропозицією продуктів харчування завдяки відмінним погодним умовам. Ефект урожаю на ціни збережеться найближчим часом і не лише позначиться на цінах на сирі продукти.

У третьому кварталі 2023 року інфляція продовжила знижуватися, досягнувши 7,1% рік до року до вересня. Фактичні зміни цін виявилися значно нижчими за прогноз Національного банку. Це зниження інфляції пов'язано насамперед з великою пропозицією свіжих продуктів харчування, таких як овочі, фрукти, зерно та олія.

Пропозиція інших сільськогосподарських продуктів, включаючи зерно та олію, також перевищила очікування. Це сталося не лише через добрий урожай минулого року, але також через складнощі в експорті сільськогосподарської продукції. Зниження світових цін на продукти харчування також вплинуло на українські ціни на сільськогосподарську продукцію, що вплинуло на ціни на продукти та корми для тварин, які використовуються в інших галузях виробництва.

За даними Національного банку, знизилися ціни на крупи та борошно. Ціни на соняшникову олію впали ще сильніше, що вплинуло на ціни на продукти, що отримуються з олії. Ціни на молочні продукти, хліб та борошняні вироби зростали повільніше.

Ціни на яйця також стали зростати повільніше, але залишалися на високому рівні через збільшення їхнього експорту. Ціни на м'ясо також зростали повільніше, хоча вони залишалися високими через обмежену пропозицію. В результаті індекс цін на сирі продукти харчування майже не змінився в порівнянні з минулим роком (у вересні він зріс всього на 0,3% рік до року). Подорожчання оброблених продуктів харчування також сповільнилося до 10% у річному вимірі.

Згідно з прогнозом Національного банку, інфляція у продуктовій сфері залишатиметься низькою протягом кількох місяців через фактори пропозиції. З другої половини 2024 року вона почне збільшуватися через низьку базу порівняння та менш вдалі врожаї з огляду на низьку ймовірність повторення сприятливих погодних умов.

Проте, за відсутності суттєвих змін у сфері пропозиції, інфляція у продуктовій сфері у 2025 році знизиться до 3%. Це сприятиме збільшенню виробництва, особливо на територіях, звільнених від окупації, та у зонах прифронтових конфліктів, а також стабільним світовим цінам на продукти харчування, зростанню доходів населення та поверненню вимушених мігрантів.

Читайте також: