Мало хто знає, але шкаралупа від волоського горіха може бути не менш корисною, ніж його вміст. Саме тому досвідчені городники рекомендують не поспішати позбавлятися оболонки горіхів і внутрішніх перегородок, оскільки вони стануть у пригоді на дачній ділянці.

Вся справа в тому, що шкаралупи волоського горіха хороші тим, що повільно розкладаються в ґрунті. Таким чином, якщо їх подрібнити, то вийде прекрасний матеріал для дренажу. Якщо ґрунт покрити шматками шкаралуп волоського горіха, то вони краще утримуватимуть вологу, а також допоможуть уникнути появи бур'янів.

важливо!

  • Загорнута в ґрунт шкаралупа горіха може розкладатися від 5 до 10 років, якщо не змішували з будь-якими хімічними добривами, що прискорюють процес гниття.

З горіхової шкаралупи можна створити чудовий дренажний шар, де планується посадка дерев. Особливо ця порада стане в нагоді тим городникам, чиї ділянки розташовані в низинах, де накопичується зайва волога.

Крім того, подрібнену шкаралупу можна насипати біля грядок, тоді вона захищатиме від слимаків та равликів. Таку перешкоду з гострих уламків шкідники точно не подолають.

А ще якщо необхідно терміново підгодувати однорічні рослини, залишки волоського горіха слід спалити, щоб отримати золу. Таким чином вийде чудове джерело кальцію, фосфору та калію.

І справді, кожен городник, який дізнається склад шкаралупи горіхів, переконується в тому, що їй не місце на смітнику:

  • на 60% складається з клітковини;
  • речовини екстрактивного типу – понад 35%;
  • білки – 2,5% її обсягу;
  • жири – 0,8%;
  • зольні сполуки – близько 2% (саме вони відповідають за цвітіння).

Крім цього, до складу шкірки входять амінокислоти, стероїди та алкалоїди, фенолкарбонові кислоти, кумарини, протеїни, вітаміни та мікроелементи, дубильні речовини. Багато з цих речовин є стимуляторами росту та сприяють розвитку кореневої системи.

А ось дубильні речовини допомагають пошкодженим тканинам відновитися та боротися з багатьма шкідливими мікроорганізмами. Ці властивості шкаралупи волоського горіха будуть дуже доречними при пересадці рослин.

Читайте також:

Не пропустіть цей важливий термін: коли обрізати волоський горіх, щоб у наступному році плоди були з кулак

Щоб не викинути на смітник: як зрозуміти, що вам намагаються продати зіпсовані волоські горіхи

Як відрізнити торішній волоський горіх від свіжого: що потрібно знати, щоб вас не обдурили

Перевірено роками: що треба зробити, щоб волоські горіхи не гірчили

Спробуйте кинути шкаралупу від волоських горіхів у мангал – ви будете здивовані результату