Останні кілька років дуже популярною кімнатною рослиною стала орхідея. Як правило, у кожної українки на підвіконнях красується як мінімум парочка тропічних красунь, але ніхто не надає значення тому, що орхідея - це теплолюбна рослина, і в холодну пору року їй потрібний особливий догляд.
І справді, зимовий полив орхідей істотно відрізняється від літнього. Найкраще використовувати два способи - "мокрі п'ятки" та метод занурення.
Скільки разів на тиждень поливати орхідею взимку
Періодично додайте у воду слабкий розчин марганцівки для профілактики грибка. Комфортна температура води для поливу – 35°-40°С. Якщо в теплу пору року та в період цвітіння орхідеї поливають двічі на тиждень, то взимку орхідеї слід поливати не частіше ніж раз на два тижні.
Як зрозуміти, що потрібно поливати орхідею
Якщо орхідея стоїть у прозорому горщику, подивіться на коріння: яскраво-зелені — отже, вологи квітки поки що вистачає. А ось світле, м'ятно-сріблясте коріння натякає, що настав час попити води.
І ще, однією з найпоширеніших помилок квітникарів-початківців є неправильний догляд за орхідеями взимку після поливу.
Так, дуже часто, не давши як слід стекти зайвій воді з дренажного отвору, ми повертаємо рослину на вихідне місце разом із блюдцем, до якого продовжує стікати вода. Якщо підвіконня досить холодне, то і вода прийме температуру підвіконня і коріння рослини в процесі поглинання вологи переохолоджуватиметься протягом тривалого періоду - поки вода повністю не випарується. Таке переохолодження коренів надалі може призвести до різних грибкових та бактеріальних захворювань.
Щоб уникнути цього, можна покласти на підвіконня лист пінопласту і зверху розташувати орхідеї. Пінопласт у такому разі виступатиме в ролі теплоізоляції. Дуже непогано будь-якої пори року ставити вазон у кашпо з високим дном, в яке стікає вода, в такому випадку блюдце не потрібно, і в інтер'єрі рослини виглядають чудово.
Читайте також:

Допоможе часникова вода: як змусити орхідеї цвісти вдвічі пишніше

Не надумайте викидати орхідею, якщо вона навіть повністю засохла: як реанімувати улюблену квітку