У деяких випадках люди одержують рахунки за газ, навіть якщо вони не користувалися газом протягом кількох років. Раніше доставка газу та оплата газу були об'єднані в одну квитанцію.

Однак після поділу газу та плати за доставку деяким споживачам доводиться платити за доставку газу, навіть якщо вони не користувалися газом протягом тривалого періоду.

Про це повідомляє «napensii»

Тариф на газорозподіл включає плату за послуги щодо утримання газової інфраструктури, що надаються населенню, а не лише вартість фізичної доставки газу. Така домовленість дозволяє споживачам отримувати рахунки за доставку газу, навіть якщо вони активно не використовують газ.

Сенс цього полягає у збереженні можливості повторного підключення до газової мережі без необхідності стягнення додаткової плати, якщо споживач знову вирішить використовувати газ.

Юлія Чеберяк, керівник "Газправди", пояснює: "Якщо споживач не користується газом, але не хоче розірвати договір на розподіл газу, щоб потім не платити за його повторне підключення, йому доведеться платити мінімальну суму за розподіл газу, що відповідає групі споживання газу".

Група споживання газу визначається при початковому укладанні договору виходячи з газових приладів, що підключаються (наприклад, газова плита, бойлер, водонагрівач) і вказується в договорі газорозподілу.

Щоб припинити надання послуги з постачання газу та уникнути пов'язаних із цим витрат, фізичні особи можуть розірвати договір газорозподілу, звернувшись до своєї регіональної газової компанії.

Якщо в майбутньому буде потрібно повторне підключення до газу, буде потрібний новий договір і стягується плата за підключення. Будь-яка непогашена заборгованість на момент розірвання контракту, ймовірно, вимагатиме погашення.

Щоб правильно розірвати договір постачання газу, виконайте такі дії:

Переконайтеся, що подачу газу до будинку офіційно припинено, та отримайте Акт про припинення газопостачання.

Звернутися до Оператора регіонального обліку газу (ГРМ) та вимагати розірвання договору газорозподілу, додавши до заяви копію Акту про припинення постачання газу.

Якщо подача газу до будинку не припинилася, але споживач не планує використовувати газ, подайте Оператору ГРМ заяву про припинення подачі газу та розірвання договору газорозподілу.

Після розірвання договору газорозподілу та вирішення всіх фінансових питань Оператор газорозподілу не повинен виставляти споживачеві подальші рахунки за постачання газу.

Якщо проблеми зберігаються, наприклад, постійне виставлення рахунків або небажання Оператора МРЖ розірвати договір, може виникнути потреба подати скаргу до Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ).

Читайте також:

Учасник "Битви екстрасенсів" розповів, коли в Україні настане мир: доведеться терпіти

Ви можете собі нашкодити: які продукти в жодному разі не можна вживати з чаєм

Пішов до сім'ї на небо: не стало відомого українського воїна. Перед цим російська ракета забрала життя його дружини, доньки та тещі