Якщо вірити статистиці, то за 2022 постійне населення Росії зменшилося на 566 тис. осіб. Ще б пак, за останні три роки в результаті війни, хвороб та еміграції Росія втратила приблизно на 2 мільйони людей більше, ніж звичайно. Російські чоловіки стрімко гинуть від рук ЗСУ на війні, і тепер сухі дані статистики прирівнюють Росію до Гаїті за рівнем тривалості життя російських чоловіків. На цьому ґрунті в Росії виникла ще одна глобальна проблема – місця на громадських цвинтарях стрімко закінчуються.

У російському Новосибірську місцева влада визнала, що у них закінчуються місця на цвинтарях. Проблему назвали гострою та запевнили, що для її вирішення територію щонайменше чотирьох місць для поховань буде розширено.

Примітно, що саме в Новосибірську Гусинобродський цвинтар – це найбільше відоме поховання найманців приватної військової компанії "Вагнер" на сході Росії. Це раніше з'ясував проект "Сибір.Реалії". На цій ділянці у секторі для бійців ПВК у період із грудня 2022-го до липня 2023 року поховали 368 окупантів.

На початку листопада 2023-го місцева адміністрація заявила, що нестача місць для могил – це одна із значних міських проблем.

За даними мерії Новосибірська, резерв місцевих громадських кладовищ практично вичерпано. У зв'язку з цим департамент інвестицій, споживчого ринку, інновацій та підприємництва вирішив збільшити площу цвинтарів.

Йдеться про такі місця для поховань: "Заєльцовське", "Інське", "Південне", "Північне". Щодо останнього, то його хочуть розширити ще на 25 тисяч квадратних метрів.

До того ж, на цвинтарях планують організувати колумбарні стіни для поховання урн із прахом. "Поки невідомо, чи вдасться таким чином вирішити цю проблему", – пишуть пропагандистські ЗМІ.

"З метою оптимізації використання території громадських цвинтарів міста Новосибірська здійснюються заходи щодо будівництва колумбарних стін для поховання урн із прахом померлих", - заявили у департаменті.

Читайте також:

Призову на термінову військову службу в Україні більше не буде: підписано історичний документ

Путін їм пишався: Сили оборони завдали удару по найсучаснішому військовому кораблю Росії

Усі подумали, що це "ядерний гриб": відео потужного удару по російській базі та військових гелікоптерів

Учасник "Битви екстрасенсів" розповів, коли в Україні настане мир: доведеться терпіти