Розігрів деяких продуктів може бути вкрай небезпечним для здоров'я і навіть життя людини.

Багато людей, прагнучи не викидати їжу та заощадити, розігрівають у мікрохвильовій печі залишки вечері з учорашнього дня. Однак така практика може призвести до серйозних захворювань, аж до смертельних випадків.

Доктор Стейсі Дювенаж, експерт з безпеки харчових продуктів з Інституту природних ресурсів Грінвічського університету в Лондоні, попереджає, що деякі страви категорично не можна розігрівати повторно, хоч би якою економною та зручною це здавалося.

"Намагаючись скоротити кількість харчових відходів, люди часто залишають їжу наступного дня. Однак при розігріві потрібно бути обережними, щоб уникнути харчових отруєнь і зберегти корисні властивості продуктів", - нагадує доктор Дювенаж.

За її словами, існує 9 категорій продуктів, які становлять особливу небезпеку при повторному розігріві через 1-2 дні після приготування.

1. Мал. У сирому рисі міститься бактерія Bacillus cereus. Хоча при нормальному приготуванні вона гине, можуть залишатися суперечки, стійкі до високих температур. Ці суперечки починають активно розмножуватися за кімнатної температури, виробляючи токсин. Він викликає сильне блювання, діарею та болі в животі. У поодиноких випадках може призвести навіть до смерті.

2 яйця. Їх у жодному разі не можна піддавати повторному розігріву. Цей багатий білком продукт можна вживати тільки свіжоприготовленим та охолодженим, але не більше доби після цього. При нагріванні відбувається окислення та руйнування білків, що призводить до утворення канцерогенних сполук.

3. Гриби. Повторне нагрівання руйнує білки та поживні речовини в грибах. Вони втрачають приємний смак, перестають приносити користь організму, а також можуть викликати нездужання та отруєння. При тривалому зберіганні у теплі накопичуються токсини, небезпечні для шлунково-кишкового тракту. Крім того, як і у випадку з яйцями, у розігрітих грибах можуть утворюватися канцерогенні сполуки.

4. Шпинат та інші листові овочі. Хоча сирі вони дуже корисні, шпинат і капусту в жодному разі не можна піддавати повторній термічній обробці. При цьому в них утворюються нітрозаміни - речовини, здатні викликати онкологічні захворювання стравоходу, шлунка та носоглотки.

5. Картопля. Цей дешевий та поживний овоч містить небезпечну бактерію Clostridium botulinum. Її токсини не руйнуються при повторному підігріві і можуть спричинити смертельно небезпечний ботулізм. Він уражає нервову систему, викликаючи слабкість, параліч та зупинку дихання.

6. Морепродукти. Їх можна безпечно розігрівати, але тільки при правильному зберіганні відразу після приготування – у холодильнику не більше доби. Інакше в них починають накопичуватися токсини, які викликають отруєння.

7. Курка. Її обов'язково потрібно розігрівати до внутрішньої температури щонайменше 75°C, щоб знищити всі бактерії. Використовуйте м'ясний термометр, щоб уникнути ризику харчових отруєнь.

8. Риба. Деякі жирні сорти (тунець, скумбрія) не можна залишати за кімнатної температури. У них накопичується гістамін, що викликає алергічну реакцію, висипання, блювання і шок.

9. Олія. При жарінні і подальшому розігріві в ньому утворюється небезпечна канцерогенна речовина - акриламід. Чим сильніше нагрівалося масло, тим більше цього з'єднання міститься.

10. Дитяче харчування та молоко. Їх у жодному разі не можна повторно підігрівати. Вони можуть розмножуватися бактерії з ротової порожнини дитини. При повторному нагріванні живильні властивості молока та сумішей руйнуються.

Таким чином, будьте дуже обережні при розігріванні залишків їжі. Краще викидати сумнівні продукти чи готувати свіжу порцію. Здоров'я та життя дорожче!

Читайте також: