13 листопада у православному календарі день пам'яті святителя Іоанна Золотоуста.

Іоанн Златоуст – святитель, константинопольський патріарх у 398-404 рр., отець Церкви. Він був одним із найбільших богословів і проповідників християнської церкви. Написав багато проповідей, панегіриків, коментарів до Біблії.

Святителя Іоанна прозвали Златоустом за його видатні проповіді та численні духовні праці. В юності, навчаючись мистецтву красномовства у язичницького ритора Лібанія.
Крім цього він займався благодійністю - будував лікарні та багато закладів. Через деякий час, Іван Златоуст став архієпископом Константинополя, але не задовольнив очікувань імператора і був відправлений на заслання. На шляху до заслання він помер, а мощі святого перебувають у соборі святого Георгія Стамбулі.
Вранці 13 листопада православні віруючі можуть попросити у святого виконання будь-яких бажань, допомоги у справах чи захисту від ворогів.
А ще 13 листопада прийнято молитися Іоанну Златоусту про суд над хабарниками і шахраями. Люди вірили, що правильна молитва, промовлена рано вранці, виведе на чисту воду будь-який обман і захистить людину від усього злого. При цьому не можна було проклинати шахраїв, щоб не прогнівити Бога.
У народі про свято говорили: "Скликає зима на Івана Златоустого свою свиту — хуртовини та завірюхи — і дає їм наказ відлиги вгамувати". З цього періоду морози ставали набагато суворіші, все живе завмирало, рослини засипали, а звірі ховалися в нори. "На Златоуста все поле пусте", — відзначали наші предки.
Зі Златоуста на Київській Русі починалася пельменна пора. Господині починали робити вареники, які завдяки морозу можна було зберігати на вулиці. Начинки були різними, як м'ясними, так і овочевими. Вся родина збиралася за ліпленням делікатесу. Потім їх зсипали в мішки, в яких зберігали.

День вважаэться сприятливим для довгих поїздок та лікування хвороб.

У день пам'яті Іоанна Золотоуста категорично не рекомендується:

  • сваритися, злитися та засуджувати інших людей;
  • працювати по дому та фізично перетруджуватися;
  • запалювати вогонь – можете обпектися;
  • позичати гроші чи самому брати їх;
  • стригти волосся і робити великі покупки;
  • віддавати дитячі речі чи іграшки, вважалося, що з ними можна віддати щастя дитині.

Натомість цим заборонам православна церква дозволяє подавати милостиню, вирушати в подорожі та займатися благодійністю. Священики кажуть, що 26 листопада – гарний день для паломництва та звернення до Господа.

  • Дощ – у наступному році буде великий урожай.
  • Вдень сніг або дощ — увечері почнуться заморозки.
  • На деревах іній вказує на добрий урожай наступного року.

Читайте також:

За користування Facebook та Instagram тепер доведеться платити гроші: що відомо

Ви шкодуватимете про це все життя: 10 татуювань, які притягують біди та нещастя

Як зігрітися взимку без обігрівача і що потрібно зробити, щоб утеплити квартиру: важливі поради