Лікарі з МОЗ висловили думку про можливість запровадження карантину в Україні в зимовий період. Головний державний санітарний лікар України, Ігор Кузін, наголосив, що подібні заходи були актуальні не лише у передкоронавірусний період, а й нині.

"Якщо подивитися за загальними нормами, то карантин під час зимового періоду цілком можливий. І в багатьох регіонах він застосовувався як у "докоподібний" період, так і, швидше за все, застосовуватиметься навіть і зараз", - сказав Кузін.

Типовими заходами є закриття шкіл, де учнів відправляють на двотижневий карантин, щоб знизити можливість передачі вірусів у навчальних закладах. Це, як зазначив Кузін, дозволяє скоротити рівень зараження серед підлітків та дітей у період піку захворюваності та зменшити поширення вірусів у громадських місцях.

"Є пораховані певні так звані епідемічні пороги - тобто рівні захворюваності, коли ми можемо сказати, що вже в цій галузі відбувається досить суттєвий спалах. Тобто дедалі більше дітей залучається до цього процесу, дедалі більше дорослих починає хворіти. Тому для таких регіонів, якщо там є перевищення епідемічного порогу, застосовуються локальні протиепідемічні заходи, - пояснив головний санітарний лікар.

Важливим моментом є те, що рішення про введення подібних заходів вживаються місцевою владою, ґрунтуючись на рекомендаціях епідеміологічних служб та комісій з безпеки та надзвичайних ситуацій. Таким чином, можливість запровадження карантину взимку в Україні є цілком реальною при перевищенні встановлених епідемічних порогів.

Читайте також: