З настанням холодів дачники починають замислюватися про укриття рослин на зиму. Це важливий етап, від якого залежить збереження посадок під час морозів. Однак не всі знають, як правильно вкривати рослини, і часто роблять помилки.

Докладніше про те, які головні помилки при укритті рослин на зиму читайте в нашому матеріалі.

Міф 1. Викривати потрібно всі рослини

Це не так. Укривати потрібно тільки теплолюбні рослини, які не здатні пережити зиму у відкритому ґрунті. Зимостійкі види, адаптовані до умов вашого регіону, не потребують укриття.

Міф 2. Укриття гарантує збереження рослин

Навіть при правильному укритті рослини можуть загинути. Причина тому – відлиги. При чергуванні відлиг та заморозків коренева система рослин страждає від перепадів температур. Щоб уникнути цього, вибирайте для посадки рослин захищені від вітру місця та проводьте правильний догляд протягом усього сезону.

Міф 3. Низькорослі рослини досить просто присипати землею

Цей спосіб неефективний захисту рослин від сильних морозів. Щоб підвищити теплоізоляційні властивості ґрунту, змішайте його з перегноєм, торфом або компостом. А теплолюбні рослини все-таки слід додатково вкрити.

Міф 4. Неткані матеріали - найкращий варіант зимового укриття

Спанбонд та агроволокно добре пропускають повітря та захищають рослини від сонячних променів. Однак вони не здатні захистити рослини від сильних морозів. У разі малосніжної зими використовуйте неткані матеріали у комплексі з іншими утеплювачами. Також важливо, щоб стебла рослин не торкалися укриття. Для цього закріпіть його на каркасі.

Міф 5. Викривати рослини потрібно якомога раніше

Це не вірно. Викривати рослини потрібно лише після того, як температура повітря опуститься нижче -1...-2 градуси. В іншому випадку рослини можуть випріти під укриттям.

Міф 6. Для всіх рослин підходить та сама схема укриття

Це не так. Кожна рослина має свої особливості, і для її зимівлі потрібен певний підхід. Наприклад, троянди та рододендрони потребують каркасних конструкцій, а виноград пришпилюють до землі та засипають ґрунтом.

Щоб рослини благополучно перезимували, важливо враховувати всі фактори, які можуть вплинути на їхню безпеку. Правильне укриття – це лише один із етапів підготовки до зими. Також важливо правильно вибрати місце посадки рослин, проводити регулярний догляд та своєчасно проводити профілактичні заходи.

Читайте також:

Продається в будь-якій аптеці: завдяки цьому засобу ваші троянди будуть цвісти навіть восени

Троянди цвітимуть до пізньої осені: підгодуйте їх цим простим засобом з аптеки

Ви просто втратите улюблені кольори: чим у жодному разі не можна утеплювати троянди на зиму