Розведення равликів в Україні стає дедалі перспективнішим бізнесом. Ще кілька років тому це заняття здавалося екзотикою та приносило непоганий прибуток, як повідомляє підприємець Авраменко. Однак з часом, коли в цей сектор влилися нові підприємці, ринкові ціни на равлики почали знижуватися через надлишок продукції.

У 2022-2023 роках галузь равликового бізнесу знову ожила на українському ринку. На даний момент ціна за кілограм равликів складає від 3 до 3,4 євро. Це зростання пов'язане з різким збільшенням собівартості виробництва равликів у Польщі та Прибалтиці, які є основними постачальниками продукції на європейський ринок.

"Ціни справді зросли у 2022 та 2023 роках через збільшення витрат на вирощування равликів у Польщі та Прибалтиці, викликаного подорожчанням зерна, електроенергії та робочої сили в цих країнах", - зазначає топ-менеджер.

У той час як в Україні, починаючи з початку військових дій, відбулися протилежні зміни: якщо перерахувати собівартість у євровалюті, то вона стала нижчою, ніж до війни. Бізнесмен виділяє кілька факторів, які зумовлюють цей ціновий парадокс:

  1. Через відсутність експорту збіжжя ціни на зернові продукти в Україні знизилися.
  2. На ринку зросла пропозиція робочої сили, що знизило вартість праці.

"В результаті у нас виник парадокс: у ЄС вартість виробництва прагне вгору, тоді як в Україні вирощування равликів стало дешевшим, ніж будь-коли. У 2023 році ситуація трохи стабілізувалася, але розрив між витратами українських та польських виробників все ще залишається" , - каже бізнесмен.

Нині в Україні можна отримати близько 70 тисяч євро чистого прибутку з гектара равликової ферми, і цей прибуток очікується вже з другого року роботи. Цей бізнес в Україні стає надзвичайно прибутковим, навіть поляки починають купувати равликові ферми та створювати нові підприємства у цій сфері.

Читайте також: