У 2015 році в Україні розпочалася важлива реформа у сфері природного газу, націлена на запровадження цивілізованого ринку. Одним із ключових кроків у цьому напрямку став поділ функцій з розподілу та постачання газу. Ця ініціатива призведе до змін у системі оплати за газ, вимагаючи від українців тепер не двох, а трьох платіжок.

Раніше наші співвітчизники отримували рахунки за сам газ та його доставку, а зараз додасться ще одна оплата за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Щоб із цим впоратися, необхідно укласти угоду із сертифікованою організацією, такою як облгаз.

Відповідно до чинного законодавства, якщо не забезпечувати технічне обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових газових мереж, це може призвести до припинення розподілу природного газу у будинку. Однак варто зазначити, що до завершення остаточного реформування нормативно-правової бази в цій галузі відключення газопостачання через відсутність договорів на технічне обслуговування може розглядатися як маніпуляція та порушення прав мешканців, згідно з інформацією Газправда.

З 2015 року в Україні розпочалися поступові зміни у регулюванні ринку природного газу, що було передбачено Угодою про асоціацію з Європейським союзом. Однією з ключових реформ став поділ функцій між розподілом та постачанням газу. Наразі акцент буде зроблено і на обслуговуванні будинків.

У багатоквартирних будинках тепер проводитимуться регулярні перевірки на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання перед початком та після закінчення опалювального сезону (раз на півроку). Ці заходи здійснюватимуться приладовим методом або з використанням мильної емульсії для виявлення та подальшого усунення витоків газу.

Також передбачено щорічний візуальний огляд газового обладнання з метою виявлення будь-яких несправностей. У разі виявлення проблем їх оперативно усувати для забезпечення безпеки газопостачання. Ці кроки спрямовані на підвищення якості обслуговування та безпеки газових систем у багатоквартирних будинках.

Читайте також: