15 листопада за православним календарем віруючі поминають мучеників Гурія та Самона, двох благочестивих людей, відомих своїм посвятою Богу через піст та молитву.

Незважаючи на жорстокі тортури і, зрештою, обезголовлення за відмову зректися своєї віри, вони отримали мученицькі вінці.

Крім того, 15 листопада – день пам'яті святителя Паїсія, впливового монастирського наставника та письменника XVIII століття. Народжений у Полтаві, він присвятив своє життя чернецтві, подорожував різними монастирями та пустельями та оселився на Афоні, де заснував чернечу Лавру.

Віруючі цього дня за традицією можуть молитися святині Гурії про зцілення стоматологічних захворювань. Починається Різдвяний піст, що знаменує період утримання м'яса, молочних продуктів і яєць.

Це також час для молитви, роздумів і допомоги потребуючим їжею та одягом.

За прикметами, пов'язаними з 15 листопада, хмари, що низько пливуть, можуть вказувати на погіршення погоди, а сильний вітер, як кажуть, збережеться до 6 грудня. Червоне сонце на сході вважається провісником хуртовини, що насувається.

Цього дня віруючим пропонується утриматися від наклепу, лайки та сміху, присвятивши свій час молитві та урочистим роздумам.

Читайте також:

Хорошого мало: українців попередили про можливе повернення карантину. До чого готуватися

У магазин можна не ходити: як виростити хрусткі та солодкі огірочки на підвіконні

Навіщо наші бабусі вішали лавровий лист над вхідними дверима: про це мало хто знає

Автомобілістам полегшили життя: що змінилося у процедурі здачі на права