Вчені б'ють на сполох щодо потенційних небезпек, пов'язаних з повторним використанням пластикових пляшок з водою.

Навіть після миття в пляшках, які раніше використовувалися для рідин, можуть утворитися мікротріщини, невидимі неозброєним оком, що є ідеальним середовищем для розмноження мікробів, у тому числі небезпечного норовірусу.

Дослідження, в якому вивчалося 76 пляшок з водою, які носили школярі, показало, що майже дві третини з них були заражені норовірусом, що перевищує допустимі рівні.

Це явище відбувається у всіх пляшках, які були відкриті, випорожнені та залишені при кімнатній температурі, незалежно від подальших спроб миття.

Інше дослідження, проведене KLTV News, підтвердило ці висновки. Експеримент полягав у збиранні кількох сотень повторно використаних пляшок з водою через тиждень після їхнього першого використання.

У висновку, зробленому автором дослідження, доктором Річардом Уоллесом з Техаського центру здоров'я, підкреслюється велика кількість бактерій у всіх протестованих пляшках, що перевищує рівні, виявлені у звичайних пляшках, запечатаних у заводських умовах.

Ризики, пов'язані із зараженими пляшками, варіюються від потенційного харчового отруєння, що призводить до таких симптомів, як нудота, блювання та діарея до сильної лихоманки.

Всупереч поширеній думці, просте миття пляшечок мильним розчином лише тимчасово видаляє бактерії на короткий період. Більше того, часте прання та використання сприяють розкладанню пластику, особливо якщо використовується гаряча вода, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин.

Професор Скотт Белчер з Університету Цинциннаті радить не наражати пластикові пляшки на вплив тепла, підкреслюючи потенційний викид небезпечних речовин.

Тим, хто звик носити із собою воду у дорозі, фахівці рекомендують зупинити свій вибір на металевих пляшках спеціальної конструкції. На відміну від пластикових аналогів, ці металеві пляшки призначені для повторного використання і знижують ризики для здоров'я, пов'язані з мікробним забрудненням.

Читайте також:

Це може стати у нагоді кожному: як швидко розтопити грубку, навіть якщо дрова сирі

Різдвяний піст: коли він починається за новим календарем і що можна, а що заборонено робити

До цього здогадається не кожен: навіщо досвідчені водії вішають пакет на бічне дзеркало