Мало хто знає, але горіхове листя суттєво відрізняється від будь-якої іншої. Ще б пак, у горіховому листі міститься токсична речовина - юглон. Цей компонент у великих обсягах здатний нашкодити виснаженому ґрунту, що завжди насторожує садівників. Але разом з тим списувати з рахунків це листя не варто, тому що до моменту опадання в ньому накопичується ще й чимала кількість таких мікроелементів, як азот, сірка, фосфор, магній, залізо та інші.

Так, при розкладанні горіхового листя на землі, ці поживні речовини додаються до ґрунту, а це може суттєво покращити врожайність рослин, зокрема, овочів та фруктів.

Наприклад, щоб "підживити" яблуні, груші та сливи, потрібно зробити таке. Обкопуємо дерево, знявши невеликий шар ґрунту, не травмуючи при цьому його коріння. Змішуємо листя вибраного дерева з листям волоського горіха і двома склянками курячого посліду.

важливо!

  • Вміст листя волоського горіха не повинен перевищувати 25% від самої суміші.

Далі потрібно розподілити підготовлене добриво під деревом та полити невеликою кількістю води. Через два-три дні засипати знятим ґрунтом.

Крім того, досвідчені городники використовують сухе і ламке листя горіха для захисту, наприклад, полуниці. Так, опалим листям набивають мішки і мнуть їх. Крихтою, що вийшла, засипають полуницю - кущі і міжряддя. Крім того, що такий "ковдра" захистить грядки від морозу, так ще й співслужить добру службу як природну перешкоду для слимаків та інших шкідників, які з настанням весняного тепла будуть готові атакувати ягідні плантації. Не шанують таку присипку і капустянки. Труху з горіхового листя засипають у міжряддях і трохи заглиблюють – буро-коричневі жуки-шкідники такі грядки обходять стороною.

А ще опале листя горіха використовується в сільському господарстві для компостування та мульчування. Так, укладання опалого листя горіха на землю сприяє збереженню вологи в ґрунті, запобігає росту бур'янів та зберігає тепло, що особливо актуально у холодні місяці. Крім того, він покращує структуру ґрунту та знижує ризик поширення захворювань серед рослин. Вважається, що після початку використання опалого листя горіха в якості природного добрива та мульчі, урожай овочів та фруктів зростає приблизно втричі.

Читайте також:

Ви навіть не здогадувалися: чому не можна тримати вдома грошове дерево і чим воно небезпечне

Будьте з ними обережні: названі продукти, через які може "злетіти" цукор у крові

Досить і на сік, і на варення: які рослини потрібно посадити під яблунею, щоб покращити врожай

Як висадити часник на балконі: спробуйте перевірений метод "десятиденка"