У Європі, за останніми даними ООН, чисельність українських біженців сягнула 5,9 мільйона осіб. Ця масова міграція пов'язана з подіями в Україні, і багато цих біженців перебувають у країнах, таких як Польща та Німеччина. У світлі цієї ситуації уряди різних країн приймають рішення щодо надання соціальної підтримки цим людям.

Польща зокрема планує поетапне скорочення соціальної підтримки для українських біженців наступного року. Це включає зменшення пільг для сімей, скасування безкоштовного доступу до шкіл і медичного обслуговування, а також інші види соціальних виплат.

Також у Польщі вже внесено зміни до правил надання допомоги. Наразі українцям надається безкоштовне проживання у тимчасових місцях розміщення лише протягом перших 120 днів з моменту їх прибуття. Після цього вони мають оплачувати 75% вартості житла, за винятком тих, хто належить до вразливих категорій населення. Крім того, українцям відпущено лише 30 днів на отримання польського ідентифікаційного коду (PESEL) замість звичайних 90 днів.

Німеччина, зі свого боку, також вживає заходів щодо скорочення соціальної підтримки для всіх біженців, включаючи українців, починаючи з наступного року. Право на соціальну допомогу заявникам на притулок надаватиметься лише після трьох років отримання урізаної підтримки замість колишніх півтора року.

Окрім того, Німеччина планує стимулювати біженців шукати роботу. Одержувачі допомоги безробітним будуть зобов'язані регулярно повідомляти про свої зусилля з працевлаштування. Також буде створено спеціальне агентство для пропозиції роботи, і відмова від запропонованої роботи може спричинити скорочення виплат.

У Чехії також намічено зміни. Планується скорочення терміну безкоштовного розміщення біженців із 150 днів до 120 чи навіть 90 днів наступного року. Існує також можливість скасування окремої дати зарахування українських дітей до дитячих садків чи шкіл, а також відмови від створення спеціальних класів для них.

Ірландія також вживає заходів щодо безкоштовного проживання біженців. Планується обмеження терміну безкоштовного розміщення у державному житлі до трьох місяців. Уряд країни також розглядає питання щодо скорочення соціальних виплат для українських біженців.

Читайте також: