Ще з часів Київської Русі наші предки цінували червону рибу, готуючи різні страви, засолюючи, в'ялячи та коптячи. І в наші дні ця риба дуже популярна, а на хвилі переходу на здоровий спосіб життя вона взагалі переживає друге народження в кулінарії. Ось лише цей цінний продукт потрібно правильно вибирати.

Зазначимо, що за старих часів червоною, тобто красивою цінною рибою на Русі називали осетрових – осетра, білугу, стерлядь, севрюгу. Їхнє м'ясо відрізняється золотисто-рожевим відтінком, а у сига та нельми – чисто білим. У наші ж дні під червоною рибою мають на увазі ряд представників лососевих порід, що мешкають на Далекому Сході та в акваторії Баренцева моря: сьомгу, форель, горбушу, кету, нерку та кижуч.

Будь-яка червона риба відрізняється чудовим смаком. Її можна смажити, запікати, солити, коптити, використовувати для супів і котлет, а також застосовувати в комбінованих стравах. Солона і копчена червона риба – найсмачніша закуска, що відмінно гармонує зі свіжою вологодською олією та хлібом.

Червона риба повинна мати саме природний колір – він буває більш насиченим через спеціальне харчування риби.

Але якщо колір занадто яскравий або навіть рожевий, це може свідчити про наявність барвників у продукті.

Також рекомендується придивитися до поверхні риби. М'язова тканина повинна мати помірну щільність - ніяких розшарування та пошкоджень.

Ідеальний набір компонентів – це риба та сіль. Іноді допускається наявність консервантів, а саме сорбінова та бензойна кислота.

Читайте також:

Секрет досвідчених рибалок: що потрібно зробити, щоб риба клювала за будь-якої погоди

Тепер ви зможете вибрати найсмачніше: як швидко визначити, чи є в рибі ікра

І город орав, і на рибалку відвезе: як виглядав рідкісний український позашляховик на шести колесах

Рибалки будуть у захваті: на Житомирщині запустять до озера амфібію, про яку мріють у кожному селі.