З початку 2024 року в Україні пенсіонери можуть очікувати на збільшення своїх пенсійних виплат. Максимальну додаткову суму у розмірі 2680 гривень отримають ті, чиї пенсії законом обмежені до десяти прожиткових мінімумів.

Пенсії

Крім того, різні категорії пенсіонерів мають право на доплати, як нагадує Пенсійний фонд України. Один із видів доплат - це надбавка за понаднормову працю, яку було відпрацьовано відповідно до закону. Для чоловіків потрібно щонайменше 35 років стажу, а для жінок – 30 років. Розмір цієї надбавки не може перевищувати 1% мінімального розміру пенсії за віком за кожний повний рік, відпрацьований понад обов'язковий стаж.

Додаткові виплати передбачено також у разі наявності дітей. Якщо пенсіонер сам виховує неповнолітню дитину і та проживає з нею, то пенсіонер має право на доплату у розмірі 150 гривень.

Крім того, існують автоматичні доплати, які нараховуються із збільшенням віку пенсіонера. Так, пенсіонерам віком від 70 до 74 років включно надається 300 гривень, від 75 до 79 років – 496 гривень, а пенсіонерам віком від 80 років належить 570 гривень додаткової виплати.

Ці зміни спрямовані на покращення соціального забезпечення літніх громадян та забезпечення більш гідних умов для тих, хто зробив великий внесок у суспільство протягом свого трудового життя.

Читайте також: