Усі українці знають, що на балконі або в підвалі можна зберігати не всі продукти, адже деякі з них бояться низьких температур і швидко замерзають. Насамперед це стосується капусти, моркви та картоплі. Якщо ж інших варіантів зберігання немає, потрібно створити максимальні умови, щоб овочі не замерзли - укутувати старими ковдрами під час морозів.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяЗберігання білокачанної капусти на балконі – один із найзручніших. Єдина умова - балкон має бути засклений та утеплений. Ще б пак, у зимовий час на балконі не повинно бути занадто холодно, інакше капуста підмерзне і зіпсується.
Так, як оптимальна температура зберігання зазвичай рекомендується від 0 до 1 °С, проте для білокачанної капусти допускається температура до мінус 0,8 °С. Відносна вологість має підтримуватися в межах 90-95%.
А ось зменшення температури нижче мінус 0,8 °С може призвести до підморожування тканин листя. У такій ситуації листя можна прибрати, а решту качана використовувати для будь-яких страв. Можна також відправити капусту на зберігання далі, але без зберігання у тих місцях, де вона знову замерзне.
Якщо ж качан капусти промерз наскрізь, то повернути йому свіжість і смак вже не вийде. Після розморожування капуста стане зовсім іншою на смак. Отже, для приготування салатів вона не підійде.
Як правильно розморозити капусту
Розморожувати капусту, якщо в цьому є потреба, потрібно поступово. Наприклад, якщо планується використовувати її для вінегрету, порцію дістають із морозилки за 8-10 годин та перекладають у холодильну камеру. Перші 3-4 години після розморожування капус ще зберігає хрускіт і тільки потім стає м'якою.
Білокачанну капусту використовувати як свіжу після замерзання вже не вийде. Але не поспішайте качани викидати. Визначте спочатку, наскільки вона промерзла. Для цього розріжте качан навпіл і залиште при кімнатній температурі.
Що можна приготувати із такої капусти
Таку капусту можна засолити або замаринувати, можна нашаткувати і заквасити. Але найкращий варіант – пустіть її на приготування супів чи інших страв, де потрібна сильна термічна обробка. Її можна обсмажити, згасити або зробити з листя голубці.
Варто відзначити, що при приготуванні страв із замерзлої капусти потрібно збільшити звичайний час для приготування на 15-20 хвилин.
Для тривалого зберігання квашеної капусти температура має бути низька. Найоптимальніша – від 0 до +4 градусів. Тому варто зберігати її у льоху, підвалі, холодильнику.
Якщо ж замерзла квашена капуста, то овоч у цьому випадку зберігає корисні властивості та смакові якості, але дещо видозмінює консистенцію. Така капуста після розморожування стає м'якшою.
Як зрозуміти що квашена капуста зіпсувалася
Взимку ви з'їдатимете по цілій банці за день: рецепт соковитої солоної капусти по-корейськи