Кава є досить корисним напоєм, який не тільки бадьорить, а й покращує роботу внутрішніх органів. Хоча з більшістю продуктів кави чудово поєднується, є комбінації, яких краще уникати, якщо не хочете отримати неприємних реакцій організму.

Продукти, багаті на кальцій. Комбінація молока і кави здатна трохи пом'якшити гіркуватий присмак зерен, а ще зробити напій ситним, тим самим вгамувавши голод. Ось тільки поєднання цих продуктів не корисне.

Вся річ у тому, що кава ускладнює засвоєння кальцію організмом. Так, з кожною чашкою кави виводиться 2-3 мг кальцію, що може спричинити дефіцит цього важливого елемента в організмі. Медики рекомендують обмежувати вживання кави до трьох чашок на день, особливо, якщо вам доведеться вживати продукти, багаті на кальцій, такі як сир.

Продукти з цинком. Пити каву зі стравами, що містять цинк (горох, боби, устриці, м'ясо птиці або червоне м'ясо), не рекомендується, оскільки це може призвести до порушення засвоєння цинку та викликати запалення шкіри та розлади шлунка.

Рослинні продукти. Напій містить поліфеноли, які взаємодіють з негемовим залізом, ускладнюючи його засвоєння. Рекомендується очікувати не менше години після вживання страв із горохом, квасолею, соєвими продуктами, нутом та сочевицею перед випиванням кави.

Вітаміни. Кофеїн негативно впливає на засвоєння вітамінів, тому фахівці рекомендують уникати його вживання під час прийому вітамінів та мінералів. Якщо важко відмовитися від кави, рекомендується почекати щонайменше одну годину після прийому вітамінів.

Алкоголь. Поєднання кави з алкоголем може призвести до інтоксикації та перевантаження печінки, негативно впливаючи на здоров'я.

Крім того, суміш алкоголю та кави погано впливає на процеси засинання та сон. Через кілька годин після вживання алкоголю, кава може викликати збуджуючу дію на мозок, через що людина прокидається посеред ночі.

А оскільки кофеїн затримується в організмі ще довше (близько шести годин), його стимулююча дія ускладнить засипання. Внаслідок цього людина прокидається виснаженим - і з похміллям сильніше, ніж зазвичай, оскільки кофеїн, як і алкоголь, зневоднює.

Читайте також: