У громадян України виникають проблеми з підробленими доларами, причому такі випадки трапляються найчастіше з американською валютою.

2022 року понад 90% усіх вилучених фальшивих купюр торкалися саме доларів. Помітно, що шахраї орієнтуються на банкноти великих номіналів, і в 99% випадків їхній вибір падає на такі.

Слід зазначити, що підробляються переважно банкноти 50 та 100 доларів, становлячи 23% та 76% відповідно від загальної кількості вилучених підроблених купюр. Це свідчить про те, що шахраї зосереджуються на підробці великих цінностей, що робить боротьбу з фальшивими грошима складнішою.

Другий за популярністю об'єкт підробки серед шахраїв – євро. Частка фальшивих купюр цієї валюти становила 8% від загальної кількості вилучених підроблених грошей. Як і у випадку з доларами, шахраї воліють підробляти банкноти 50 та 100 євро, які становлять 26% та 28% відповідно від загальної кількості виявлених підроблених купюр.

Не можна залишити поза увагою факт підробки українських гривень, особливо банкнот старого зразка, випущених до 2015 року. Шахраї якісно імітують ультрафіолетовий захист на таких купюрах, що дозволяє їм пройти перевірку на касах, які використовують ультрафіолетові детектори. Банкноти номіналом 200 і 500 гривень є особливо схильними до підробок.

Проте начальник управління організації виготовлення та захисту грошей у Національному банку України Валерій Строчков стверджує, що протягом великої війни не було серйозних інцидентів з підробленими гривнями, і ситуація в цій галузі залишається стабільною і під контролем.

Читайте також: