З наближенням Різдва та Нового року в Україні прогнозується збільшення цін на продукти харчування, і це стосується насамперед м'яса, ковбас, овочів та фруктів.

Тим не менш, не варто панікувати, оскільки подорожчання продуктів у цю пору року є досить звичайним явищем.

Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку "Шувар", наголошує, що навіть незважаючи на складні обставини, пов'язані з військовою ситуацією, споживачі, як і раніше, готуються до свят, що призводить до підвищеного попиту на продукти.

"Збільшення вартості продуктів до Різдва та Нового року — це звичайне явище. Покупницька активність зростає в цей період, тому подорожчання стає неминучим», — пояснює вона.

Щодо овочів, Попович зазначає, що їхні ціни зростають через завершення сезону збирання. Однак вона також вказує на те, що пропозиція на ринку стає обмеженою. Експерт пояснює, що цю "естафету" перехоплюють імпортовані продукти та продукція українських тепличних комбінатів, вартість яких також зростає через високі витрати на зимове виробництво овочів.

За її словами, картопля та буряк подорожчають на 5-8%, а ціни на м'ясо, ковбасні вироби та фрукти також зростуть. Вітчизняні яблука та груші очікуються подорожчати на 10-12%, банани на 10%, а мандарини та інші цитрусові на 15-18%, оскільки є сезонними імпортними товарами, які користуються підвищеним попитом напередодні святкового сезону.