Спалювання дров у печі має особливу привабливість та романтику. Якщо Ви теж теж поділяєте цю думку, необхідно знати, які дрова забезпечують стабільну робочу температуру в топці і високу питому теплотворну здатність.

Так, наприклад, потрібно знати, що через невисоку щільність дрова з м'яких листяних порід деревини (липа, осика, тополя) швидко згоряють, не утворюють вугілля і мають низьку питому теплотворною здатністю, тому такі дрова швидко згоряють. Але використовувати їх, звичайно, можна, але найкраще, у поєднанні з твердими сортами.

Крім того, важливо знати, що якість дерев, вологість і кучу деревини визначають, яке коли тепло буде отримано в результаті горіння. Так, оптимальна вологість дров повинна бути рівна 18-20%. Сирі дров горять погано, димлять і виділяють мало тепла. При цьому перелякані дрова горять добре, полум'я активне, але температура від'ємних газів мало.

А ще двоу повинні бути чистими, без плісняви ​​і процесу гниття. Полешко, бажано мати цілком приблизно 1 кг. (Васьмушка). Якість дров так само визначатиме періодичність чистки печі і димоходу.

Найчастіше у приватних будинках застосовують дубові, березові, вільхові, осикові, липові та соснові дрова. Вони найкращі, тому що забезпечують стабільну робочу температуру в топці та високу питому теплотворну здатність.

Березові дрова

Це одні з найкращих видів дров для домашнього пічного опалення. По теплотворності вони значно обходять осину та сосну, поступаючись цим показником лише дубу. Березові дрова добре і довго горять, даючи рівномірне полум'я. Недостатком березових дров є лише наявність великої кількості смолянистих речовин, що призводить до великого виділення шкіри. Для вирішення цієї проблеми в кінці топки печі можна підкинути не більшу кількість осини. Правда, березові дрова, що зберігаються більше 2x років, поступово починають втрачати свої властивості.

Дубові дрова

Дуб – рідкісна порода деревини, що має високу твердість, через що дрова цього дерева коштують досить дорого. Для домашньої печі використовують деревину середнього віку, вона горить та виділяє тепло найкраще. Якісні дрова дуба забезпечують приємний запах лісової свіжості.

Осинові дрова

Деревину цього дерева досить важко розпалити, до того ж, вона дає мало спека. Ще один недолік - вона швидко згоряє. Найкраще підлагоджувати осинові поліна у вже розтоплений камін – тоді вони довго триматимуть вогонь.

Вільхові дрова

Це один із найкращих видів дров для топки печі. Ольхові дрова швидко розгоряються, дають багато тепла, практично не містять смол, тому і горять, не утворюючи диму. Так само ольхові дрова підходять для пропалювання шкіри в печі і димоході, після використання смолянистих пород деревини. Такі дрова називають - Царськими.

Речовини, що виділяються при горінні дров вільхи, мають лікувальний ефект – вони знезаражують повітря і надають людині бадьорості. Через їх неповторний аромат, на вільхових дровах готують багато страв, коптять м'ясо та рибу.

Соснові дрова

Ялиновими та сосновими дровами можна топити, але вони містять багато смол. При горінні поліна тріщать і «стріляють» кутками. У зв'язку з цим необхідно дотримуватись заходів безпеки.

Читайте також:

Будьте готові до холодів: як українцям отримати гроші на купівлю вугілля та дров

Це може стати у нагоді кожному: як швидко розтопити грубку, навіть якщо дрова сирі

Щоб не викинути гроші на вітер: як правильно вибрати дрова для опалення будинку

Як правильно заточити сокиру, щоб рубка дров приносила задоволення