З лютого наступного року відбудеться скорочення грошової допомоги, яку надають вимушеним переселенцям (ВПО). Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець на своїй сторінці у Facebook.

Про це пише «finance»

Відповідно до змін у законодавстві, з 1 лютого понад 170 тисяч вимушених переселенців перестануть отримувати грошову допомогу. З офіційно зареєстрованих 4,9 мільйона людей на даний час цією допомогою користуються 2,6 мільйонів вимушених переселенців.

«Згідно із змінами до законодавства, з 1 лютого грошову допомогу отримуватимуть понад 170 тисяч ВПО! Зараз її отримують 2,6 млн ВПО з офіційно зареєстрованих понад 4,9 млн осіб! Як омбудсман України я не згоден зі змінами та озвучив цю проблематику на слуханнях у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів», — зазначив Лубинець.

Лубинець, як омбудсмен України, висловив незгоду із цими змінами під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«У той же час ми не підтримуємо підхід, коли не отримуватимуть допомогу ВПО ті громадяни України, які мають на своїх рахунках суму, що перевищує 100 тисяч гривень. Адже, наприклад, таку суму можуть мати на рахунках рідні захисників України, які перебувають у полоні або є зниклими безвісти за особливих обставин і мають статус ВПО»,— зазначив Лубинець.

В апараті омбудсмена дотримуються позиції, що українці, які живуть за кордоном, не повинні отримувати допомоги у розміщенні переселенців, оскільки вони вже одержують підтримку від зарубіжних країн.

Однак Лубинець виступає проти підходу до відмови у допомозі громадянам України, які мають на рахунках суми, що перевищують 100 тисяч гривень, наголошуючи на становищі родичів українських захисників, які перебувають у полоні або зникли безвісти за особливих обставин, які можуть мати такі суми.

Лубинець також порушив різні питання під час слухань у комітеті, такі як нездатність Міністерства соціальної політики своєчасно закупити бланки посвідчень особи для людей з обмеженими можливостями та недостатнє покриття потреб у цьому відношенні.

«Наголосив, що Мінсоцполітики своєчасно не закупили бланки посвідчень осіб з інвалідністю. Загальна потреба до кінця 2023 року - понад 107 тисяч одиниць. У той же час закупили лише близько 64 тисяч одиниць бланків. Це не покриває потреби!» — наголосив Лубинець.

Під час слухань Комітету також обговорювалися питання щодо отримання соціальних послуг у спільнотах, бар'єрів доступності, особливо в МТП, та надання реабілітаційних послуг громадянам.

Лубинець дав рекомендації Мінсоцполітики, МОЗ та органам місцевого самоврядування, наголосивши на необхідності заздалегідь інформувати громадян у разі недостатнього фінансового ресурсу, особливо щодо отримання соціальної допомоги.

«З урахуванням усіх питань ми надавали рекомендації Мінсоцполітики, МОЗ, органам місцевого самоврядування. На мою думку, вони мають бути враховані. А якщо не вистачає фінансового ресурсу — громадяни мають бути заздалегідь про це повідомлені! Зокрема щодо отримання соціальної допомоги!» — підсумував Лубинець.

Читайте також:

Таке не соромно поставити на новорічний стіл: рецепт незвичайного салату "Лисся шуба" з червоною рибою

Тепліше лише біля грубки: як утеплити взуття під час сильних холодів. Прості хитрощі

Це потрібно знати тим, кому вже за 40: названо шість факторів, що впливають на ризик інсульту