Схоже, білоруський диктатор Олександр Лукашенко перетворився на ізгоя на Заході.

Країни Заходу неодноразово звинувачували Білорусь у пособництві російської агресії в Україні. Ще б пак, ще у жовтні 2022 року Олександр Лукашенко казав, що Білорусь бере участь у "спеціальній військовій операції", яку Росія веде проти України, проте не відправляє своїх військових у зону конфлікту і "нікого" не вбиває".

Крім того, у політичній еліті Євросоюзу визнають, що режим Лукашенка був і залишився авторитарним, тому не мають ілюзій у швидкій демократизації Білорусії.

Не дивно, що деякі європейські лідери не хочуть із Олександром Лукашенком ні працювати, ні співпрацювати.

Так, наприклад, Президент Литви Гітанас Науседа відмовився від спільної фотографії з лідерами країн - учасниць конференції ООН з кліматуCOP28 у Дубаї через участі у зйомці Олександра Лукашенка. Його також підтримали президенти ЛатвіїЕдгарс Рінкевичс та Польщі Анджей Дуда.

Президент Литви заявив, що цей знімок називається "сімейною фотографією", а білоруський президент не належить до сім'ї, до якої вони хочуть належати.

Литовський лідер вважає, що стояти поруч із Лукашенком на фотографії — це лицемірство.

"Було б лицемірно стояти пліч-о-пліч з главою держави, яке стало плацдармом агресії Росії проти України, і як ні в чому не бувало обговорювати майбутнє світу та зміну клімату. Білоруський режим сприяє руйнуванню майбутнього світу і разом з Росією несе відповідальність за те, що відбувається в Україні - від загибелі людей до катастрофічного впливу на навколишнє середовище", - заявив він.

Конференція ООН зі зміни клімату COP28 триватиме з 30 листопада до 12 грудня в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Нагадаємо, що напередодні українська делегація на знак протесту також залишила залу засідань міністерської зустрічі ОБСЄ у Скоп'є, коли там почав виступати голова МЗС Росії Сергій Лавров. Загалом через присутність Лаврова зустріч у Скоп'є проігнорували міністри 13 із 31 члена Північноатлантичного альянсу.

Читайте також:

Церковне свято 2 грудня: що цього дня не можна розповідати навіть найближчим

Краще сидіти вдома: у вихідні в Україну прийдуть крижані дощі. Синоптики попередили

Такого удару Путін не очікував: з'явилися подробиці удару по найважливішому об'єкту Росії

А ось це вже серйозно: у ЄС уже терміново закликали свої війська готуватись до бою. Заява