Ніхто не заперечуватиме, що людина через звичку завжди миє продукти перед приготуванням. Проте, як виявилося, рибу, птицю, червоне м'ясо, гриби, зелень та яйця не варто попередньо обробляти водою та миючими засобами.

І справді, ось уже довгий час одні українці вважають, що миття м'яса – це елементарні правила санітарії, а ось інші висловлюють докази на користь того, що звичка промивати бройлера підвищує ризики розладу травлення.

Так, ще з часів СРСР у господарок закріпився один-єдиний, але дуже переконливий аргумент проти миття курячої тушки. Так, довгий час вважалося, що після перебування під водою м'ясо стає жорстким і не таким смачним. Ось тільки, як виявилось, причина заборони зовсім в іншому.

Так, органи безпеки харчових продуктів і регулюючі органи по всьому світу рекомендують не мити сирого птаха перед приготуванням, адже це може призвести до поширення небезпечних бактерій по кухні.

Виявляється, нещодавно британські фахівці з Агентства харчових стандартів довели, що мийка не позбавляє м'ясо бактерій, а, навпаки, підвищує ймовірність їх розпилення (аерозолізації) по всій тушці, раковині та столу.

Як стверджують дослідники, попередня обробка бройлерів під водою може заразити всю кухню бактерією "кампілобактер", яка викликає гостре інфекційне захворювання кампілобактеріоз. Його основними симптомами є нудота, підвищення температури, блювання, біль у животі, ознаки загальної інтоксикації організму. Ускладненнями хвороби часто бувають перитоніт, запалення апендикса та інші серйозні патології, які можуть закінчитися навіть летальним кінцем. Вони вважають, що хвороботворні мікроорганізми не змиваються навіть гарячою водою, зате бризки при миття розлітаються в різні боки і легко розносять паразитів по кухні. Якщо надалі в місця влучення бризок покласти шматок хліба або столові прилади, то результат може бути досить сумним.

важливо!

  • Ніколи не обполіскуйте перед приготуванням сиру яловичину, свинину, баранину, індичку або ягнятину.

Читайте також:

Ви будете хвалитися цією смакотою перед усіма знайомими: рецепт курки в кефірі з солодким перцем, запеченою в лаваші

Здивуйте всіх гостей на Новий рік: рецепт найсмачнішого салату "Олів'є" з куркою та яблучним майонезом

Такої смакоти ви ще не куштували: рецепт ніжної курки, запеченої з консервованою квасолею та в томатному соусі

Смакота, від якої неможливо набрати зайву вагу: рецепт дієтичних голубців з куркою