За словами представників профільної асоціації, очікувана блокада кордонів в Україні не призведе до масового дефіциту продуктів.

Тим не менш, варто зазначити, що існує ризик збільшення цін на продукти харчування через негативні наслідки блокування торговельних шляхів.

Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, заявив,"Я більше бачу проблему, яка може виникнути з паливно-мастильними матеріалами. Тому що йде спільне зростання нафтових цін. Ви знаєте, що ми її багато імпортуємо, вона завозилась із території Польщі. Якщо там і надалі відбуватимуться простої і ще плюс зростання цін на нафту, то це призведе до її подорожчання всередині країни. Відповідно це спричинить подорожчання всього ланцюжка логістики. І ми бачитимемо, що всередині країни через фактори, яких фактично не повинно бути, частково зростуть ціни на продукти харчування. Принаймні може так статися", – сказав експерт.

Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства, також наголосив на ризиках можливого дефіциту деяких товарів. Зокрема, він згадав, що існує ймовірність нестачі солі, цитрусових, бананів та морепродуктів через тимчасову окупацію територій, де раніше здійснювалося їхнє виробництво.

Крім того, Марчук зазначає, що зазвичай наприкінці листопада та у грудні укладаються контракти на постачання продуктів на наступний рік. Проте через блокаду кордонів українські виробники стикаються з труднощами у доставці продукції вчасно, що може призвести до перегляду контрактів із іншими постачальниками.

Також у магазинах вже помітні проблеми з постачанням товарів через заблоковані пункти пропуску. Наприклад, мережа магазинів АТБ повідомляє про дефіцит польських товарів, а також товарів із країн Прибалтики, Німеччини, Голландії та Бельгії.

Читайте також: