Міжнародна група вчених із Данії та США представила інноваційну модель штучного інтелекту під назвою Life2vec, яка продемонструвала дивовижні здібності передбачення майбутніх подій у житті людей, включаючи навіть передбачення часу їхньої смерті.

Ця передова модель, заснована на технології трансформера, була розроблена на основі обширних даних, що включають інформацію про шість мільйонів осіб із датських медичних та демографічних джерел.

Life2vec навчалася на різноманітних даних, таких як час народження, рівень освіти, розмір заробітної плати, умови житла та стан здоров'я.

За допомогою аналізу цих факторів модель дійшла дивовижних результатів, здатних передбачити смерть людей з точністю 78%. У ході тестування на групі людей віком від 35 до 65 років, половина з яких пішла з життя у період з 2016 по 2020 рік, Life2vec успішно визначила, хто виживе, а хто ні.

Важливо відзначити, що творці моделі підкреслили, що Life2vec була навчена виключно на даних Данії, і тому її точність може бути нижчою для людей з інших країн. Однак вони також висловили стурбованість щодо етичних аспектів використання подібних технологій у комерційних цілях, особливо у сфері страхування.

Професор Суне Йоргенсен, керівник дослідницької групи з Технічного університету Данії, підкреслив, що"Очевидно, що наша модель не повинна використовуватися страховою компанією, тому що вся ідея страхування полягає в тому , що, ділячись незнанням того, хто виявиться нещасною людиною, яка постраждала внаслідок якоїсь події, смертю чи втратою рюкзака", — сказав Йоргенсен.

Незважаючи на ці етичні міркування, вчені також наголосили на позитивному потенціалі моделі. Life2vec може стати потужним інструментом для дослідження факторів, що впливають на якість життя, та надання персоналізованих рекомендацій для покращення загального добробуту. Вони наголосили, що мета полягає в тому, щоб використовувати модель для виявлення потенційних механізмів та можливостей для втручання, спрямованого на покращення результатів життя. На даний момент Life2vec не доступна для публічного використання, але вчені припускають, що подібні моделі можуть бути впроваджені і використані великими технологічними компаніями.

Читайте також: