Відсутність режиму сну або його постійна нестача – звичка, яку набуває кожен із нас. Деякі тимчасово стикаються з цим через невідкладні обов'язки, а в інших це стає системою.

Вважати, що це не залишає слідів в організмі, – помилково, адже наслідки можуть бути досить серйозними, як розповідає експерт зі здоров'я Наталія Мазурик у Telegram.

Шкідливість недосипання проявляється у кількох аспектах. Коли ви недоспали, рівень гормону лептину, який стримує апетит, знижується, тоді як рівень гормону греліну, що стимулює апетит, підвищується. Це може призвести до надмірного переїдання наступного дня.

Також збільшується рівень гормону стресу – кортизолу. Його активність може бути знижена інсуліном, що виділяється у відповідь на вуглеводи. В результаті ви відчуваєте потребу у вуглеводних перекусах.

Регулярне недосипання призводить до постійного підвищення кортизолу, що ускладнює процес зниження жирового шару, особливо при схудненні та ускладнює боротьбу з целюлітом. Також кортизол руйнує м'язи, що може утруднити набір м'язової маси під час тренувань.

Високий кортизол може також виснажити запаси важливих елементів, таких як цинк, що може позначитися на стані волосся, нігтів та шкіри.

Якщо недосипання стало системним, рекомендується компенсувати нестачу нічного сну коротким денним сном, роблячи це правильно. Або спати 15-20 хвилин, щоб відчути відпочинок і легко прокинутися, або 90 хвилин, щоб пройти всі фази сну і прокинутися бадьорим. Пробудження між цими проміжками може викликати "сонне сп'яніння", оскільки воно порушить одну із фаз сну.